BÍTEŠSKÝ DĚTSKÝ DEN SE OPĚT VYDAŘIL

5.6.2017

P1210183V krásně prosluněný čtvrteční den 1. června uspořádalo Informační centrum a Klub kultury Města Velké Bíteše ve spolupráci s SDH Velká Bíteš a TJ Spartakem nejen pro děti z mateřských škol a žáky I. stupně základní školy ve Velké Bíteši bítešský „Dětský den", který byl letos pořádán při příležitosti 145. výročí založení hasičského sboru. V tento den se opět představila zásahová technika dobrovolných, státních a vojenských hasičů, Dopravní policie ČR, Armády České republiky z 22. základny vrtulníkového letectva Náměšť nad Oslavou.

Jsme rádi, že naše pozvání na dětský den přijali již po druhé „veteráni" z Veteran Vehicle Club Březník a ukázali přítomným přehlídku historické vojenské techniky. Děti měly připravenou „běžeckou" dráhu nebo si mohly vyzkoušet přetahování lanem. Tentokrát si "veteráni" s sebou také přivezli "polní kuchyni" a dětem za svoji šikovnost při plnění úkolů rozdávali čaj.
V letošním roce byl k vidění letištní speciál vojenských hasičů, LKHA 32 Mercedes Benz Actros 3354 6×6, automobilový žebřík AZ 30 Mercedes Benz Atego z požární stanice Velké Meziříčí. Místní profesionálové se představili s CAS K 27 Tatra 815 4x4 a dobrovolní hasiči s CAS 20 MAN TGM 18.330 4x4 BB a OA-L1 Renault Trafic. Armáda České republiky se představila s nákladním automobilem Tatra 810. Vojáci malým divákům předvedli svou výzbroj, atraktivní ukázky bojového umění MUSADO a ukázku služební kynologie. Členové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Velké Bíteše předvedli společně s odtahovou a havarijní službou ASSIST 24 s.r.o. ukázku vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla a likvidaci následků dopravní nehody. Jako každoročně se děti mohly seznámit s prací zdravotnických záchranářů Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina z posádky rychlé zdravotnické pomoci Velká Bíteš.
Z Dálničního oddělení policie Domašov, pak byla ukázka policejního vozidla VW Transporter a Škoda Octavia.
Přítomné děti se také mohly nechat namalovat od slečny Gabriely Englartové z Brna a jelikož byl o malování velký zájem a zástupy dětí nebraly konce, Gabriela se celé dopoledne nezastavila a jen malovala a malovala. Děti pak rádi ukazovaly a fotily své krásné „upravené" obličeje ostatním.
Ve sportovní hale TJ Spartak byly pro děti připraveny různé hry, trampolína i skákací hrad. Za pomocí studentů SOŠ Jana Tiraye bylo vybudováno několik stanovišť, na kterých holky a kluci prokazovali svou šikovnost. Dětem za jejich účast byly rozdány různé odměny.
Členové odborné rady hasičské historie Okresního sdružení hasičů Žďár nad Sázavou a skupiny sběratelů předmětů hasičstva a požární ochrany při Centru hasičského hnutí Přibyslav Miroslav Homola a David Dvořáček připravily při příležitosti 145 let SDH Velká Bíteš v kulturním domě výstavu hasičských artefaktů – hasičské uniformy od dob rakouskouherské monarchie a medaile. Ve „Světě autíček" byly modely vyšetřovacích a velitelských vozidel Československých požárníků, především kultovních značek GAZ, VAZ, Lada, Volha, Škoda, dopravní vozidla Praga V3S a Avia 21, až po současná vozidla Hasičského záchranného sboru České republiky. Především převládaly modely značky Tatry – od legendární CAS 32 Tatra 138 až po nejmodernější CAS 30 S-3R Tatra 815/7. Z osobních Tatra 603 a rychlý zásahový automobil Tatra 623. V sekci zdravotnické záchranné služby byla k vidění nezapomenutelná sanitní vozidla Škoda 1203, Avia Furgon, Tatra 613 SV až po nejnovější modely Škoda RLP-RV. V rámci doprovodného programu byla připravená numizmatická expozice „Prezidenti a jejich bankovky".
Dětského dne se zúčastnilo přes 500 dětí z MŠ a ZŠ z Velké Bíteše a okolí a mimo tyto se na akci přišlo podívat i dalších minimálně 100 dětí s rodiči.
Děkujeme nejen dětem, učitelkám, ale i všem účinkujícím, že se dětského dne zúčastnili v tak hojném počtu. Věříme, že si tento dětský den skvěle užili.
Odpoledne pokračoval bítešský dětský den v režii TJ Spartak ve sportovní hale.

Velké poděkování patří Sboru dobrovolných hasičů z Velké Bíteše, Ludvíku Zavřelovi, Hasičskému záchrannému sboru Kraje Vysočina, požární stanice Velká Bíteš a veliteli ppor. Bc. Miroslavu Volfovi, Zdravotnické záchranné službě Kraje Vysočina - Rychlé zdravotnické službě ze stanoviště Velká Bíteš, Dálničnímu oddělení Policie ČR Domašov, Armádě České republiky z 22. základny vrtulníkového letectva Náměšť nad Oslavou, odtahové a havarijní službě ASSIST 24 za ukázku odtahových vozidel, SOŠ Jana Tiraye i Aleně Fukanové za poskytnutí a pomoc studentů, Cukrárně U Zdubů za sladkosti pro děti, místní organizaci TOP 09 za půjčení skákacího hradu, Gabriele Englartové za úžasné proměny dětí - malování na obličej. „Veteránům" z Veteran Vehicle Club Březník za přehlídku historické vojenské techniky, Richardovi Peškovi za firmu "VyZnač s.r.o." za zajištění dopravního značení na akci. Poděkování patří Dagmar Chlupové za firmu PCM International SE ze Zbraslavi u Brna za věnování omalovánek „Disney Company" pro tento dětský den pro děti. V neposlední řadě velké poděkování patří Haně Holíkové z TJ Spartak za spolupráci i pomoc při organizaci akce.

Silvie Kotačková, Informační centrum a Klub kultury Města Velké Bíteše