Recenze: Přelaď topení!

Svatá Barborka nám 4. prosince nadělila krásný koncert violoncellisty Martina Švajdy a klavíristy Pavla Kratochvíla. Bítešští posluchači dobře vědí, že tato jména jsou sázkou na jistotu – jistotu dokonalé techniky, léty spolupráce prověřené vynikající souhry, nevšedního muzikantského cítění a pečlivě sestaveného programu koncertu. Martin Švajda a Pavel Kratochvíl rovněž důvěrně znají publikum Bítešského hudebního půlkruhu – během uplynulých 15 let nám hráli na třech řádných koncertech, navíc před rokem křtili své CD Francouzské sonáty.

Koncert všechna očekávání vrchovatě naplnil. Brilantními Variacemi na Rossiniho téma Bohuslava Martinů Martin Švajda předvedl publiku, jak vrcholně virtuózní skladba může znít půvabně. Nádherný, jímavý tón zněl z jeho cella při pomalé větě Schubertovy Sonáty pro arpeggione. Vrcholem koncertu byla Chopinova Sonáta g moll, oba nástroje se skvěle doplňovaly, přebíraly melodii, aniž jsme si to uvědomovali, jako by umělci byli jedno tělo – jedna duše.Po nadšeném potlesku Martin Švajda podotknul, že nás nemůže nechat jen tak odejít po bouřlivém Chopinovi, protože bychom usnuli možná až ve tři ráno. Jako přídavek nabídl uklidňující Jarní píseň u nás téměř neznámého anglického skladatele Bridge.

Uznávám, že nadpis příspěvku, hodnotícíhonádherný koncert, je nezvyklý. Souvisí s osobitou technickou vlastností topení v sále kulturního domu. Po variacích Martinů se do ticha očekávání ozval překvapivý vysoký tón, když se teplota v sále zřejmě dostala na úroveň nastavení termostatu. Byl to prý tón h, proto mě o přestávce pianista žertem požádal, abychom topení přeladili o půl tónu níž, protože Chopinova sonáta je v g-moll, a tam rozhodně h nepatří. Až jsme termostat stáhli na minimum, pískání ustalo.Přimlouval bych se za to, aby slyšící odborník na regulace topení prověřil jeho stav. I v době mohutných sloupů reprobeden totiž existují muzikanti, kteří ke svému výkonu zesilovače nepotřebují a nechtějí, stejně jako publikum, které je jim za to velmi vděčné.

Otto Hasoň

Vyšlo ve Zpravodaji 01/2013.