HUDEBNÍ POEZIE NA ŠESTI STRUNÁCH

Steidl PavelNa konci listopadu k nám do bítešského půlkruhu zavítal kytarový virtuóz Pavel Steidl. Na tento koncert jsem se velmi těšil, a byl vskutku vynikající. Jak poznamenal člen našeho výboru pan Kundera: "To byla nejlepší kytara, jakou jsme tady kdy měli". Nemůžu než souhlasit a trošku jen zamrzela poměrně slabá účast publika.

Na úvod koncertu vystoupilo kytarové kvarteto ZUŠ ve složení Nikola Dohnalová, Natálie Doubková, Hana Ráčková a Patrik Klega. Provedli hezkou úpravu skladby Bohemian Rhapsody Freddie Mercuryho. Tuto poměrně náročnou skladbu jsme spolu od září nacvičovali a myslím, že ji moc pěkně zahráli a celkově odvedli kus práce. I Pavel Steidl kvarteto pochválil a zajímal se, co je to úpravu.

Pak již bylo pódium jeho a koncert zahájil barokní suitou J. A Losyho. Představil nám svoji kytaru postavenou v roce 1925 v Barceloně jedním z významných kytarářů tehdejší doby – Franciscem Simpliciem Hernandisem. Nástroj měl vskutku nádherný tón a v rukou umělce jen zpíval. Byly slyšet všechny jemné nuance hry, opravdové potěšení poslouchat. Tyto staré nástroje mají velký charakter a dřevo je léty hraní krásně vyzrálé. Hrát na takový nástroj je nepochybně čarovný zážitek.

Steidl Pavel_zušJako další v programu jsme si vyslechli čtyři Menuety Fernanda Sora, na které potom navázal výběr několika sonát N. Paganiniho. Hudba období klasicismu a romantismu je Pavlovou specialitou a skladby provedl opravdu krásně s využitím všech výrazových prostředků kytary. Velmi oduševnělá hra, plná hudebního citu a virtuosity. K provádění skladeb tohoto hudebního období Pavel používá novodobou kopii soudobého nástroje, který dále přiblíží skladby, jak zněly v době jejich vzniku.Romantická kytara má menší tělo a subtilnější zvuk s charakteristickou barvou tónu.

Steidl Pavel_společná

O pauze se Pavel Steidl vyfotil s kvartetem a já měl možnost prohodit s ním pár slov. V druhé půli koncertu jsme se přesunuli do Španělska a vyslechli si čtyři skladby F. M Torroby, krásně provedené opět na starý nástroj z Barcelony. Dála zazněla soudobá skladba Ophelia..a haunted sonata Phillipa Houghtona. Tato byla napsaná pro Pavla Steidla, bohužel autor umřel, než ji Pavel nastudoval, teď ji hraje na památku autora.

 

Některé soudobé skladby mohou být hůře stravitelné pro posluchače, ale tahle k nim určitě nepatřila a mně se líbila. Na konec Pavel Steidl zahrál svoji vlastní skladbu: A ty taky jdi do Ithaky. Efektní a povedené dílo, dle mého názoru. Po závěrečném potlesku jsme si ještě vyslechli dva přídavky. Myslím, že to byl velmi pěkný koncert a skvělá příležitost vyslechnout si kytaru na vrcholné úrovni. Pokud vám to nevyšlo, můžete alespoň zhlédnout nějaká jeho videa na YouTube.

Ondřej Sedlák