MIMOŘÁDNÝ KONCERT BHP - MIMOŘÁDNÝ PO VŠECH STRÁNKÁCH

21.9.2015

DSC 6154Bítešský hudební půlkruh zahájil 19. koncertní sezonu 10. 9. 2015 tradičním hodovým koncertem. Za nás pořadatele musím říct, že jsme se nápadu přeložit koncert z hodové soboty na čtvrtek trochu obávali, ale nakonec se ukázal jako vynikající. K našemu překvapení dorazilo 150 nadšených posluchačů. Při příchodu byli mile překvapeni dobrovolným vstupným a sklenkou vína z rukou „krojovaných".

Večerem nás provázela čtveřice mladých umělců – vynikajících violoncellistů, kteří společně tvoří originální uskupení Prague Cello Quartet. Toto kvarteto vzniklo v roce 2006 a hrají ve složení Jan Zvěřina, Petr Špaček, Jan Zemen a Ivan Vokáč. Všichni hráči jsou absolventy AMU, mají za sebou studium hudby v zahraničí a četné účasti na prestižních domácích i zahraničních soutěžích a festivalech. Mimořádné je ovšem to, jakým druhem hudby se zabývají. Jak jsme sami mohli slyšet, jejich hlavní snahou je tvořit, experimentovat a překvapovat posluchače hudbou sice známou, ale zcela originálně upravenou. Jejich repertoár zahrnuje především hudbu filmovou, jazzovou, hity známých světových skupin a občas se objeví i díla klasických mistrů.

V tomto duchu se nesl i hodový koncert ve Velké Bíteši. Jednou z úvodních skladeb byly Rokokové variace P. I. Čajkovského, původně psané pro violoncello a orchestr. Zde si rozdělili sólový i orchestrální part „na střídačku" postupně všichni čtyři hráči. Následující skladba Bellevile se nesla ve stylu pařížského jazzu 30. let 20. století. Napsal ji původem belgický kytarista Django Reinhardt. Úprava pro čtyři violoncella této skladbě dle mého názoru velmi slušela a okamžitě navodila v sále atmosféru dobové Paříže. Následovaly skladby filmové. Zazněly melodie z filmu Piráti z Karibiku, Forest Gump a James Bond. Rovněž známé hity jako Nothing else Matters a Bohemian Rhapsody publikum přijalo nadšeným ohlasem. Kromě hudby si mladí interpreti zaslouží pochvalu za navázání bezprostředního kontaktu s diváky a vtipné komentáře k jednotlivým skladbám. Jako specialitu pro hodové publikum nám hráči přednesli známý Montiho Čardáš – samozřejmě ve zcela originálním pojetí. Kdysi známé scénce s „houslistou" Oldřichem Kaiserem v hlavní roli tak přibyla vážná konkurence. Vysloužili si dlouhotrvající nadšený potlesk. Na samý závěr jsme se dočkali v rámci přídavku i Vinnetoua.

Možná by se mezi posluchači našel někdo, kdo by stejně jako já uvítal více klasiky a jazzu a méně hudby filmové a populární. Osobně bych si asi poslechla např. Mission Impossible nebo Piráty z Karibiku raději v originálním znění než v této úpravě. Ale nutno říct, že to všichni čtyři umělci dělají s dokonalou profesionalitou. Nechme tedy otázku výběru skladeb na osobním vkusu a preferencích každého z nás. Celkem vzato myslím, že se koncert mimořádně povedl a posluchači odcházeli dobře naladěni. Pevně věřím, že nejen na hody, ale i na další koncerty BHP.

Marika Kašparová