UNIKÁTNÍ KONCERT UNIKÁTNÍHO SOUBORU

6.9.2015

PCQSametový hlas violoncella miluji snad v jakémkoli žánru – hladí v klasice, folkloru, folku, jazzu, rocku... Když mně kamarád před pár lety nadšeně sděloval úžasné zážitky z koncertu Prague Cello Quartet, a navíc mi půjčil jejich CD, bylo jasné, že je jen otázkou času, kdy si je bude moci poslechnout i Půlkruhové publikum. A stejně jasné bylo, že tak mimořádné těleso nám zahraje na mimořádném koncertu sezóny. A protože o hodové sobotě je tolik akcí, že je cti dbalý Bítešák sotva stíhá, dohodli jsme se, že koncert nám zahraje Prague Cello Quartet ve čtvrtek 10. září v 18.30 v kulturním domě.

Pražské cellové kvarteto tvoří čtyři mladí umělci, každý z nich je profesionálním violoncellistou, absolventem pražské hudební akademie. Všichni za sebou mají také studium hudby v zahraničí a četné účasti na prestižních domácích i zahraničních soutěžích a festivalech.

Jan Zvěřina (1987) se narodil v Třebíči, hru na violoncello studoval na konzervatoři v Brně, Praze, AMU a Universität der Künste. Hraje v Národním divadle a Doležalově kvartetu (12. sezóna BHP).

Petr Špaček (*1988) – rodilý Třebíčák, absolvoval Konzervatoř Praha, New England Conservatory (Boston, USA), AMU Praha. Hrál jako sólista s FOK, SOČR, Pražskou komorní filharmonií, Filharmonií Bohuslava Martinů, Moravskou filharmonií Olomouc a dalšími.

Jan Zemen (*1985, Rychnov n. K.) absolvoval pardubickou konzervatoř, AMU, Hochshule für musik Luzern. Hraje s Barocco sempre giovane a Kalliope trio Prague, učí na pardubické konzervatoři a ZUŠ v Hradci Králové.

Ivan Vokáč (*1987, Strakonice) – absolvent pražské konzervatoře a AMU. Člen Lobkowicz tria, Escualo kvintetu a České filharmonie.

Dohromady tvoří originální a v České republice zcela unikátní uskupení s názvem PRAGUE CELLO QUARTET. Toto kvarteto debutovalo na podzim roku 2006 v Praze v paláci Žofín. Postupně vytvořili repertoár skladeb, přičemž každý z hráčů do souboru přinesl své oblíbené melodie. Když si přečtete na webu (www.pcq.cz)jejich repertoárový list, zjistíte, že na čtyři violoncella se dá zahrát cokoli - klasická hudba, jazz, evergreeny Beatles, Queen, Metalica, ale i nesmrtelné filmové melodie.

Jedním z cílů, které si Prague Cello Quartet vytyčilo, je přivést ke kvalitní hudbě posluchače každého věku a srozumitelnou cestou jim ukázat, že i klasická hudba se dá poslouchat s požitkem. Dělají to s dokonalou hudební profesionalitou, mladickým entuziasmem a smyslem pro humor.

Věřím, že violoncellisté dobře naladí své nástroje a úplně nejlíp bítešské publikum.

Otto Hasoň