„HODE BELE, HODE BODÓ!“

IMG 7314Skácení máje uzavřelo letošní hodové dění v Bíteši. Mnozí z nás již jen melancholicky vzpomínají na teplé dny i noci a pomalu se smiřují s tím, že teď (tedy po hodech) už na naše dveře brzy zaklepe zima, „za chvilku" jsou tu Vánoce a konec roku 2017.

Není třeba propadat pesimismu! Vánoce jsou přece svátky klidu, míru, rodinné pohody a konec kalendářního roku s sebou přináší mnohá příjemná očekávání i naději na úspěšný, šťastný a veselý nový rok 2018. A co je důležité, v novém roce opět budou hody! A to si pište, že budou! Nejen díky podpoře vedení města, aktivitě organizátorů z řad místních organizací a spolků, ale hlavně díky chase, která v Bíteši ŽIJE.

DSC 7041Lukáš Veleba, letošní hlavní stárek, přesvědčil o své nesmrtelnosti nejen partnerku Elišku, ale i celou chasu, dámy konšelky, pány konšele a rychtářský pár. Stárky i stárci byli plní energie, veškerou práci odváděli poctivě, svědomitě, v dobrém rozpoložení, s přátelskými úsměvy. Také jejich následná společná setkání a večerní posezení se pokaždé odehrávala v příjemné atmosféře. Bylo vidět, že bítešská chasa roku 2017 není jen skupinou 28 párů mladých lidí, kteří si spolu pod májí zatančí českou a moravskou besedu a poté si „dají na rok pohov". Je to parta kamarádů, kteří při sobě stojí, společnými silami odvedou obrovský kus práce, umí se smysluplně bavit, zahrát si na hudební nástroje a k tomu zazpívat. Vztahy, jež si mezi sebou vytvořili, mají a zajisté ještě budou mít delšího trvání než jen na období předhodové a hodové.

Chasa v čele s hlavním stárkem a stárkou si rozhodně zaslouží pochvalu a poděkování: za to, jak precizně nacvičili obě besedy, za to, kolik času a energie byli ochotni a schopni hodům a jejich přípravám věnovat, za krásnou „máju", za to, jakého vtipného si to sehnali písaře a ženám zajistili poctivě (dokonce zdarma) pracující „policajty" a neskutečně aktivní „cigány", ... Samozřejmě i za to, že se vzorně starali o svou „vrchnost", tedy o rychtáře, rychtářku a všechny tři konšelské páry.

DSC 5817Letošní hody nebyly organizačně úplně jednoduché. Často se hledala náhradní řešení původně jinak naplánovaných činností, např. kvůli zajištění dovozu máje na náměstí nebo v souvislosti s deštěm, který komplikoval mnohé akce. Např. rychtáři a chase déšť pokazil rychtářskou bečku, dovoz chvojek, zvaní na hody, velmi vtipně nás všechny napínal na stavění máje, ohrozil i samotnou hodovou neděli. Všechny prekérní situace jsme ale nakonec zvládli, kritické okamžiky překonali. Dokonce i počasí se v důležitých momentech umoudřilo. Otázkou zůstává, jestli to byla náhoda, nebo zásluha našeho pana faráře. I jemu se sluší poděkovat, přislíbil totiž chase, že se nám tam nahoře za pěkné hodové počasí přimluví. Jak to s počasím bylo doopravdy, už asi nezjistíme, s čistým svědomím ale můžeme prohlásit, že se bítešské hody roku 2017 vydařily a všichni jsme si je náležitě užili.

Eliško, Lukáši, chaso, konšelé, přátelé, příbuzní a vy všichni, kdo jste se jakkoliv zapojili do organizace letošních hodů v Bíteši, děkujeme Vám za krásné – pro nás nezapomenutelné - hody 2017!

Šárka a Jiří Dohnalovi

DSC 7066 panorama