KLUB LEBEDA NABÍZÍ ZAHRADNÍ TERAPII V BALINÁCH

19.3.2015

TZ Klub Lebeda 01Baliny Sociální centrum Chaloupky Baliny rozšiřuje od dubna svou nabídku zahradní terapie o pravidelnou činnost klubu Lebeda.

Nově registrovaná služba sociální rehabilitace je určena klientům od deseti do třiceti let se zdravotním, nejčastěji tělesným, mentálním či kombinovaným postižením. Může se jednat například o osoby, které již ukončily vzdělávání v praktické nebo speciální škole a na otevřeném trhu práce těžko nacházejí uplatnění. Jsou v péči rodičů, kteří mají díky ostatním povinnostem omezenou kapacitu věnovat se plně jejich dalšímu rozvoji.

TZ Klub Lebeda 02V loňském roce byla v zrekonstruované zemědělské usedlosti v Balinách u Velkého Meziříčí otevřena ojedinělá zážitková zahrada, která slouží k odpočinku, hře i praktickému zahradničení. Zahrada i zázemí v přilehlé budově je bezbariérové a umožňuje pohyb lidem s různým typem zdravotního postižení.

Přihlášeným klientům nabízíme program přizpůsobený na míru podle jejich možností a potřeb. Všechny činnosti využívají prožitek a smyslovou aktivizaci prostřednictvím pobytu v přírodě a kontaktu s rostlinami. Budeme nejen pečovat o rostliny, ale také zpracovávat úrodu ze zahrady, tvořit z přírodních materiálů a pracovat se dřevem. Část programu je také vyhrazena relaxaci v zahradě. Klientům se budou individuálně věnovat pracovníci služby.

Veškeré aktivity nabízíme zdarma. Služba je k dispozici ve dnech úterý, středa a čtvrtek vždy od 8 do 15 hod. S každým klientem jsou dohodnuty konkrétní dny a hodiny pro využití služby.

Více informací poskytne:

Hana Valová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , tel.: 608 635 561

Cílem zahradní terapie je prostřednictvím pobytu na zahradě a díky kontaktu s rostlinami a přírodními materiály aktivovat paměť, pozornost, myšlení, učení, tvořivost a časoprostorovou orientaci. Zlepšit jemnou i hrubou motoriku, svalovou sílu, úchopy, rovnováhu a podpořit vnímání vlastního těla. Sociálně znevýhodněným může kontakt s přírodou usnadnit jejich začleňování do společnosti a podporovat jejich aktivní život. Programy jsou určeny pro široké spektrum organizací, skupiny dětí a mládeže, rodiny s dětmi a doplňkově i pro dospělé a seniory.

Baliny jsou ojedinělým projektem, jehož cílem je integrace znevýhodněných dětí a mládeže prostřednictvím zahradní terapie. Zahradně terapeutický areál zahrnuje zážitkovou zahradu a nezbytné zázemí včetně učeben v přilehlé budově. Celý areál je bezbariérový. V zahradě najdete řadu herních a didaktických prvků inspirovaných okolní krajinou přírodního parku Balinské údolí.