MĚSTSKÝ PLES JE ZA NÁMI

29.1.2015

městský plesV sobotu 24. ledna 2015 se v kulturním domě ve Velké Bíteši uskutečnil již třetí ročník Městského plesu. Ples organizoval Klub kultury Velká Bíteš ve spolupráci se SOŠ Jana Tiraye. Návštěvníkům během celého večera hrál na hlavním podiu PAVEL HELAN BAND, hosté plesu dále byli známá zpěvačka ILONA CSÁKOVÁ, finalistka soutěže „Hlas Československa", tasovská rodačka VENDULA PŘÍHODOVÁ a bítešákům blízký PETR BENDE.

Program večera doplňovala svým vystoupením cimbálová muzika STANISLAVA GABRIELA, kde si zároveň bylo možné o(vy)chutnat z výběru vín určených pouze pro letošní městský ples z rodinného vinařství JAN PLAČEK.

V programu plesu vystoupily tanečnice tanečního oboru ZUŠ Velká Bíteš pod vedením ZDEŇKY PUNAROVÉ. Ukázky klasických i latinskoamerických tanců, prezentoval pár z taneční školy STARLET Brno.

Celým večerem nás příjemně provedl doc. Mgr. KAREL HEGNER z Českého rozhlasu Brno.

Součástí plesu byla již tradičně jedinečná tombola, která se prodávala nepřetržitě do brzkých ranních hodin. O půlnoci bylo vylosováno pět hlavních cen, kde hlavní cenu vylosoval PETR BENDE, a byl jím týdenní zájezd do Chorvatska na Makarskou riviéru, od cestovní kanceláře CK REKO – Aleš Kotačka.

Tento slavnostní večer se stal již potřetí příležitostí poděkovat několika výrazným osobnostem Velké Bíteše za jejich přínos pro naše město. Z rukou starosty města převzali slavnostní plaketu společně s nádhernou kyticí a symbolickou láhví plesového vína z vinařství Jana Plačka.

Ing. KAREL SMOLÍK - poděkování za zásluhy a přínos pro rozvoj města Velká Bíteš v oblasti společenského života a kultury

Profesí strojní inženýr, působil (až do odchodu do důchodu) jako technický pracovník na První brněnské strojírně Velká Bíteš. Životní cesta ho přivedla v roce 1962 z rodné Střelné na Valašsku přes sousední Vlkov až do našeho města. Zde v letech 1964 – 1966 organizoval jako stavebník a posléze jako předseda bytového družstva první svépomocnou výstavbu bytů ve městě na ulici Tyršova.

V následujících letech aktivně působil jako hráč a předseda volejbalového oddílu TJ Spartak a dále rovněž jako volejbalový rozhodčí. Jako muzikanta si ho můžeme pamatovat z působení v kapele Vlkovanka, dechovce pana Antonína Božka, z vystoupení bítešského dixilandu spolu Jiřím Kinclem nebo Alešem Teperou. Část své práce věnoval i tehdejšímu závodnímu klubu ROH (dnešní klub kultury), kde mimo jiné působil jako jeho předseda a kde společně například s Josefem Ťápalem aktivně působil při vydávání bítešského Zpravodaje. Toto období bylo vystřídáno obdobím stavby rodinného domu na Sadové a věnováním osobního času především rodině.

Od roku 2000 společně se skupinou seniorů nastartoval činnost Seniorklubu, který při svém, dnes již patnáctiletém, působení patří k nejvýznamnějším spolkům ve městě. Pro členy spoluorganizoval pravidelné zájezdy, exkurze, návštěvy plaveckých bazénů a zvláště pak cykloturistiku. I když svoje dlouhodobé působení ve vedení Seniorklubu před čtyřmi lety předal již mladším členkám spolku, stále ve spolku aktivně pracuje, zejména při pořádání cyklistických výletů seniorů. Činnost Seniorklubu do dnešních dnů aktivně prezentuje, zejména ve Zpravodaji města Velké Bíteše.

ELIŠKA HRADILOVÁ - poděkování za zásluhy a přínos pro rozvoj města Velká Bíteš v oblasti školství, kultury a folkloru

Na první pohled nenápadná žena, známá většině Bítešáků svojí více jak pětadvacetiletou prací s dětmi ve školní družině základní školy. Současně však osoba, která svým přístupem k výchově dětí, zejména v oblasti národopisu a folkloru, ovlivnila vztah školní mládeže k této oblasti kultury.

Svoji pracovní pozici převzala v roce 1988 a na základní škole se stala pomyslnou následovnicí paní učitelky Marie Pokorné, která národopisnou aktivitu v předcházejícím období na základní škole nastartovala. V prvních letech spolu s paní Jarmilou Hájkovou, která byla mimochodem za svoji celoživotní práci oceněna v loňském roce, dále pak však sama, s výjimkou krátké spolupráce s paní Petrovovou nebo také paní Horkou, nacvičovala a připravovala s dětmi řadu tanečních vystoupení.

Výsledkem práce byla učinkování na bítešských školních akademiích, bítešských hodech, folklorních akcích ve Žďáru nad Sázavou, ale i Slovensku nebo každoroční účast v čele hodových průvodů. Uvedený výčet doplňují, zejména v posledním desetiletí, spolupráce s ostatními skupinami národopisného souboru Bítešan a jejich společná vystoupení na každoročních folklorních akcích města: Mladé Bítešsko, Setkání na Podhorácku a Na bítešském jarmarku.

MUDr. SVATOPLUK HOREK - poděkování za zásluhy a přínos pro rozvoj města Velká Bíteš v oblasti veřejného života a sportu

Lékař, ředitel bítešské polikliniky, dlouholetý zastupitel města, ale i sportovec – cyklista, který se svým kolem neměl problém ročně najet na silnicích 8 - 10 tisíc kilometrů, fanda fotbalu a atletiky a zejména hokejista celým svým srdcem, který se v letošním roce dožívá významného životního jubilea – 70 let.

Hokej u něj získal jednoznačné prvenství již v mládí před fotbalem nebo basketbalem, které rovněž hrával. Druhou hokejovou ligu v Havlíčkově Brodě, ve které působil dva roky během své vojenské prezenční služby, vyměnil následně za hokejovou divizi ve Žďáru nad Sázavou a dále pak za 14 sezón v drese bítešského hokeje. Po skončení aktivní hráčské kariéry pak dále působil v roli trenéra A mužstva bítešského hokeje a člena výboru klubu, ale také jako lékař, připravený ošetřit všechna zranění při hokejových utkáních prvního družstva bítešského hokeje.

Při svém pětadvacetiletém působení ve funkci ředitele městské polikliniky i zastupitele města vždy preferoval racionální řešení problémů a situací, která slouží především městu a jeho občanům. Potvrzuje to i jeho postoj před posledními komunálními volbami, ve kterém mimo jiné řekl:

„Během let mé praxe jsem se naučil naslouchat lidem, rozumět jim a řešit problémy s odstupem, bez horké hlavy. Budujme Velkou Bíteš na pevných základech, neplánujme nesplnitelné sliby a vzdušné zámky, ale tak, abychom se za čtyři roky mohli podívat svým voličům do očí s otevřeným hledím„.

Za letošní ples patří velké díky všem těm, kteří se podíleli na přípravě a organizaci plesu, ale také sponzorům, kteří podpořili plesovou tombolu. Jsou to zejména: Město Velká Bíteš, Ing. Milan Vlček, studenti SOŠ Jana Tiraye Velká Bíteš pod vedením ředitele Ing. Josefa Chytky, Dios Trading s.r.o., Aleš Kotačka – CK REKO, Cukrárna U Zdubů, Český svaz včelařů – Velká Bíteš, Restaurace U Raušů, Mgr. David Prešer, Domov bez zámku Velká Bíteš, Ženy z Jinošova, Jakub Pustina, MIHAL s.r.o., MO TOP 09, Tomáš Jelínek, TIMES.cz – Ing. Marek Fiala, TJ Spartak Velká Bíteš, Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o. a firma POEX Velké Meziříčí a.s.

Nemalé díky patří květinářství Haně Drlíčkové za krásnou květinovou výzdobu sálu, svatebnímu salónu INA za zapůjčení plesových šatů, firmě Alois Špaček, Milanu Velebovi a Milanu Vodičkovi za kvalitní zvučení a osvětlení plesu.

Již teď se těšíme, že se opět potkáme v sobotu 23. ledna 2016, kdy se uskuteční IV. ročník Městského plesu Velké Bíteše.

Informační centrum a Klub kultury

IMG 9133IMG 9139IMG 9196IMG 9224IMG 9239

IMG 9251IMG 9275IMG 9450IMG 9377IMG 9626

IMG 9340IMG 9356IMG 9408IMG 9412IMG 9423

IMG 9511IMG 9738IMG 9776IMG 9786IMG 9831