TERÉNNÍ ZDRAVOTNÍ SLUŽBA OBLASTNÍ CHARITY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU

19.10.2014

charita 2Oblastní charita Žďár nad Sázavou
Charitní ošetřovatelská služba

Charitní ošetřovatelská služba je nejdéle fungující zařízení Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Zahájila svůj provoz roku 1993 ve Žďáře nad Sázavou a od roku 2002 má svoji pobočku též ve Velkém Meziříčí. V současné době je tato terénní zdravotní služba poskytována na téměř celém území žďárského okresu, též ve Velké Bíteši a jejím okolí. Pacienti jsou ošetřováni v domácím prostředí na základě doporučení ošetřujícího lékaře a ve spolupráci s rodinnými příslušníky, nepřetržitě sedm dní v týdnu. Cílem služby je zkrácení hospitalizace pacientů ve zdravotnických zařízeních.

charita 3Zdravotní sestry poskytují odbornou zdravotní péči (aplikace léků, odběr biologického materiálu, prevence a ošetření kožních lézí apod.), ošetřovatelskou rehabilitaci, sledování základních životních funkcí, pohybovou aktivizaci, dechová cvičení, hygienickou péči, ošetření katetrů, stomií, případně poradenství či zácvik rodinných příslušníků či blízkých ke zvládnutí jednoduchých ošetřovatelských činností.

Péče je hrazena ze zdravotního pojištění, je tedy pro pacienty zdarma.

V rámci ošetřovatelské služby je též provozován pronájem kompenzačních pomůcek. Je možné zapůjčit elektrická polohovací lůžka, antidekubitní matrace, vozíky, chodítka, toaletní křesla, podložní mísy, zvedáky, oxymetry, kyslíkové koncentrátory apod. Zájemcům o kompenzační pomůcky poskytne více informací pracovnice Jana Vosmeková, mobil: 777 755 438.

Služba je určena pro osoby se zdravotním postižením, seniory, chronicky a akutně nemocné, imobilní pacienty i nemocné s obtížnou dostupností lékařské péče.

Kontakt na zdravotní sestru: Marie Coufalová, mobil: 608 068 162

Více informací o Oblastní charitě Žďár nad Sázavou na www.zdar.charita.cz.