DOMÁCÍ HOSPIC VYSOČINA, o.p.s. VE VELKÉM MEZIŘÍČÍ ZAHÁJIL PROVOZ

18.9.2014

velký leták hospic ořez1.září 2014 byl ve městě Velké Meziříčí zahájen provoz nového pracoviště domácí hospicové péče, jakožto pobočky Domácího hospice Vysočina, o.p.s. se sídlem v Novém Městě na Moravě.

Díky podpoře zastupitelů města Velkého Meziříčí byly středisku pronajaty krásné prostory v budově stanice hasičského záchranného sboru na ulici Nad gymnáziem 464. Toto místo bude sloužit ke kontaktu s klienty a jako půjčovna kompenzačních a zdravotních pomůcek. Těžištěm čínnosti je ale především práce v terénu, potažmo přímo v domovech klientů, kde je poskytována specializovaná paliativní péče, zajišťovaná multidisciplinárním týmem, jehož členy jsou lékař, zdravotní sestra, sociální pracovník, duchovní a psycholog. Tato péče přímo vychází z přání a potřeb klienta či jeho blízkých a je poskytována 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Třebaže základem činnosti nového pracoviště je domácí hospicová péče, tedy péče o člověka v terminálním stádiu nemoci v jeho domácím prostředí, bude středisko poskytovat i další služby a to především odlehčovací služby pro seniory a chronicky nemocné, domácí zdravotní péči a již výše zmiňovanou půjčovnu zdravotních a kompenzačních pomůcek. Všechny tyto služby budou dostupné pro klienty z regionu Velkého Meziříčí i Velké Bíteše, tedy do vzdálenosti zhruba 25 km od sídla pracoviště.

Co se skrývá pod pojmem domácí hospicová péče

V souvislosti s přípravou otevření nové pobočky Domácího hospice Vysočina, o.p.s. ve Velkém Meziříčí jsem se setkávala s celou řadou lidí různých profesí a měla příležitost sledovat, jak se kdo k problematice umírání a smrti staví a současně, co si pod pojmem domácí hospicová péče představují. Na základě těchto zkušeností považuji za vhodné uvést několik důležitých informací týkajících se umírání a péče o umírající v rodinách.

Výzkum veřejného mínění provedeného agenturou STEM/MARK ukázal, že lidé chtějí umírat doma (78%), jsou ochotni se starat o své blízké až do konce (88%) a zdravotníci rovněž považují domácí prostředí za nejlepší místo pro umírající pacienty (88%). Přes tato signifikantní čísla se jen málokomu podaří strávit poslední dny života doma. Zde je na místě položit si otázku - proč? Nechci hledat viníka a tak tedy uvedu pouze fakta. Legislativa zatím neumožňuje hradit mobilní paliativní péči, díky níž je možné, aby většina pacientů nemusela být v nemocnici. Rovněž podpora rodiny v péči o umírajícího blízkého je ze strany státu také ne zcela dostatečná. Chybí například pracovní volno nebo pružnější systém finanční pomoci. Tyto překážky však nejsou nepřekonatelné, jak ukazují zkušenosti našich středisek v Novém Městě n. M. a v Jihlavě, které úspěšně fungují již celou řadu let.

Mobilní hospic je tvořen týmem zdravotnických a nezdravotnických pracovníků. kteří své služby poskytují 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Součástí každého střediska je i půjčovna zdravotních a kompenzačních pomůcek. Zdravotnický personál domácího hospice úzce spolupracuje s odbornými a praktickými lékaři a nezbytnou součástí je i duchovní služba či pomoc psychologa.

Hospicová péče dokáže zajistit, že nemocný člověk netrpí bolestmi, není sám a může zůstat do poslední chvíle ve své důvěrně známém prostředí.

Posláním domácí hospicové péče je všestranná podpora a pomoc vážně nemocným lidem v konečném stádiu nemoci a také rodinám a jednotlivcům, kteří o tyto osoby pečují. Nemocný člověk potřebuje i v závěru svého života ty, kteří ho mají rádi a jejich blízkost mu pomáhá pochopit a vyrovnat se s neodvratnou smrtí. Hospicová péče pracuje s nadějí - nabízí rodinám hledat a uzdravit vzájemné vztahy tak, aby se v budoucnu na tuto část společného života mohli dívat s vděčností a s vědomím, že čas věnovaný jejich blízkému měl smysl a že bylo uděláno všechno, co uděláno být mohlo.

Olga Pospíšilová

Domácí hospic Vysočina, o.p.s.

Pracoviště hospicové péče Velké Meziříčí

Nad gymnáziem 464 (stanice hasičského záchranného sboru)

Konzultace

Po
9:00 – 11:00

Út
12:00 – 15:00

St
9:00 - 11:00

Čt
12:00 – 15:00


9:00 – 11:00

Jiný čas možný po telefonické domluvě.

velký leták hospic kopie