MASARYKOVO NÁMĚSTÍ SLAVNOSTNĚ OTEVŘENO

11.9.2014

DSC 4396Stavební práce se po zimním období znovu naplno rozeběhly 10. března 2014.

Nastala ještě jedna významná změna na náměstí. Tou bylo dočasné přemístění autobusových zastávek z Masarykova náměstí do ulice Za Potokem. Důvodem tohoto přemístění bylo především zajištění bezpečnosti cestujících. Bez dočasného přemístění zastávek autobusů by bylo velice složité zajistit bezpečnost cestujících a přitom rychle realizovat stavbu. V této souvislosti bychom chtěli poděkovat všem cestujícím a dopravců za trpělivost a toleranci náhradního řešení, které se protáhlo až do konce července.

Hned na začátku realizace stavby nám výkopové práce na komunikacích připravily nepříjemné překvapení v podobě málo únosného podloží v úrovni základové spáry. Základová spára je jakési dno výkopu, které však musí splňovat předepsané parametry únosnosti, aby pak vlastní konstrukce zpevněných ploch byla stabilní a únosná. Následně byla provedena série měření únosnosti podloží při různých hloubkách výkopů a různých způsobech zpevnění podloží. Výsledkem bylo stanovení konkrétních způsobů sanace podloží v jednotlivých ucelených úsecích, při vynaložení minimálních nákladů. Tato měření a následně vlastní realizace prací byly časově a finančně velmi náročné. Samozřejmě, že v době zpracování projektové dokumentace byly prováděny vrty, při kterých byla odebírána zemina z podloží a tato zkoumána z hlediska únosnosti. Na základě výsledků rozborů zeminy pak byla navržena sanace podloží. Bohužel skutečnost byla v lokálních místech horší než jsme zjistili pomocí vrtů a proto bylo nutno provádět sanace daleko rozsáhlejší.

namesti16 kopieZelený trávník ve středové ploše nahradila odseková, kamenná dlažba, čímž nám vytvořila úplně novou plochu pro pěší. Říkáme jí promenáda, protože se zde lidé mohou skutečně volně procházet, zastavovat se, posedět si, setkávat se a odpočinout na pohodlných lavičkách. Dlážděná plocha je tvořena z nepravidelných kamenů, tzv. odseků pěti barev (žlutá, růžová, světlemodrá, tmavěmodrá a černá) skládaných do lichoběžníkových obrazců. Promenáda však primárně slouží jako srdce přestupního terminálu pro cestující, kteří zde mohou bezpečně a přitom volně přestupovat z jednoho spoje na druhý, z jednoho dopravního prostředku na druhý nebo nerušeně čekat na svůj autobusový spoj.

Při vlastním provádění dláždění komunikací, chodníků a promenády bylo dbáno na technologickou kázeň zhotovitele. Bylo kontrolováno použití správného kamene, tloušťka spár, lože dlážděných ploch, způsob kladení kostek a výsledný motiv na povrchu.

Při realizaci stavby probíhal archeologický výzkum, jehož úkolem bylo sledovat případné nálezy cenné z hlediska historie města. Protože je Masarykovo náměstí lokalitou s předpokládanými výskytem archeologických nálezů, byla tato záležitost obzvláště sledována.

Stavební práce probíhaly pod dohledem pracovníků města, technického dozoru objednatele, autorského dozoru a orgán památkové péče, který dohlížel na realizaci stavby z pohledu památkové péče.

Do chodníků, především na horní straně náměstí a spodní straně promenády bylo umístěno 20 nových sloupů veřejného osvětlení.

DSC 4414Ke dvěma stávajícím kašnám přibyly dva nové vodní prvky. Jedním z nich je prameník nebo taky pítko, ze kterého je možné se napít nebo se třeba jen tak osvěžit v teplém počasí. Druhým, větším vodním prvkem jsou vodní výtrysky. Jedná se o devět napěněných sloupců vody, uspořádaných do šachovnice, které tryskají ve skupinách po třech v programu s nahodilou frekvencí. Sloupec vody je až jeden metr vysoký a ve večerních hodinách je prosvětlen proměnlivým barevným světlem. Vodní výtrysky jsou zapuštěny do plochy promenády. Kolem každého vodního sloupce je kovový rošt, po kterém se dá chodit a na který voda padá a tak se vrací zpět do cirkulačního systému. Voda je čištěna a přes čerpadla hnána znovu do devíti trysek, které tím, že jsou umístěny pod hladinou vody, vytváří napěněný sloupec vody.

V současné době jsou na náměstí vysazeny „náhradní" stromy (lípy), které ještě nemají předepsaný obvod kmene. Vysazovat vzrostlé stromy v létě, v době vysokých teplot, zahradníci nedoporučují, proto bylo zvoleno toto prozatímní řešení. Stromy předepsaných parametrů budou vysazeny v říjnu a tak bude větší šance, že neuschnou a dobře se ujmou.

Na svých místech je už osazen i městský mobiliář. Především se jedná o lavičky, odpadkové koše, přístřešky pro cestující, stojany na kola, plakátovací plochy a další.

Stavba „Rekonstrukce Masarykova náměstí – přestupní terminál Velká Bíteš" je dokončena.

V sobotu 6.9.2014 PROBĚHLO SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ ZREKONSTRUOVANÉHO MASARYKOVA NÁMĚSTÍ + MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY HISTORICKÝCH VELOCIPEDŮ - IX. ROČNÍK

V programu vystoupili: Michal David a host Vendula Příhodová, David Kraus s kapelou, J. A. Kronek – ALBAND, Všichni svatí, Český animační team


Text: Ing. Pavel Bednář
Foto: Otto Hasoň



DSC 4402DSC 4432DSC 4604DSC 4660DSC 4487

 


DSC 4534DSC 4556DSC 4563DSC 4571DSC 4577


DSC 4578DSC 4591DSC 4720DSC 4731DSC 4755


 

 

 

podporil-KV-240x80