OHLÉDNUTÍ: ZÁVĚREČNÝ KONCERT PĚVECKÝCH KURZŮ POD VEDENÍM PETERA DVORSKÉHO

19.8.2014

foto 20140819 1227491676OPERNÍ GALAKONCERT ÚČASTNÍKŮ PĚVECKÝCH KURZŮ PETERA DVORSKÉHO JE ZA NÁMI

V termínu od pátku 15. srpna do 17. srpna 2014 se ve výstavní síni Klubu kultury uskutečnily Mistrovské pěvecké kurzy s Peterem Dvorským. Tyto pěvecké kurzy jsou veřejné a je to již tradiční projekt, který se v minulých letech uskutečnil v několika zemích světa. V letošním roce proběhly pěvecké kurzy u nás ve Velké Bíteši. Jedná se o pěvecké kurzy pro mladé operní pěvce, kteří mají možnost osobně pracovat s Peterem Dvorským na pěvecké technice a interpretaci operních árií. Kurz je určen pro 4-6 účastníků, kteří jsou vybráni na základě nahrávky, nebo předzpívání. Celý kurz je za klavírního doprovodu Richarda Pohla.

Do letošních kurzů byly vybrány tyto čtyři dámy:

Inga Poškuté z Litvy (sopranistka) - studovala dirigování sboru v Kaunasu v Litvě, později též vedla několik profesionálních sborů v Litvě a Polsku. Studiu sólového operního zpěvu na Vysoké škole Frederica Chopina na Varšavě. Zúčastnila se různých soutěží a mistrovských pěveckých kurzů v Rakousku, Polsku, Litvě a Německu, vystoupila i s Varšavskou filharmonií. Na jevišti měla možnost ztvárnit postavy Hraběnky (Mozart: Figarova svatba) a Alciny (Händel). Mezi její nedávné úspěchy patří i zvláštní ocenění na Mezinárodní pěvecké soutěži ve Žďáru nad Sázavou, díky kterému se mohla zúčastnit mistrovského kurzu Petera Dvorského ve Velké Bíteši.

Madara Dziedataja z Lotyšska (mezzosopranistka) - studovala právo a zpěv v Lotyšsku. Získala ocenění na Mezinárodní pěvecké soutěži v Rheinsbergu 2013. V Německu měla možnost se zúčastnit několika festivalů a vystoupit též s Braniborským symfonickým orchestrem. Získala několik hlavních cen na Mezinárodních pěveckých soutěžích v Rakousku, Bulharsku, Německu, Lotyšsku a Rusku a koncertovala v mnoha zemích Evropy. Jako operní sólistka se představila v rolích Stelly/Matka v Hoffmannových povídkách (Offenbach), Cherubína (Mozart: Figarova svatba), Ježibaby (Humperdinck: Hänsel und Grätel), Carmen (Bizet) a Marie (Piazzolla: Maria de Buenos Aires).

Emira Dakhliya z Tunisu (mezzosopranistka) - zpěvačka rusko-tuniského původu. Studovala v Rusku, kde se zároveň poprvé představila v roli Angeliny (Rossini: Popelka), později též jako Jaro (Korsakov: Sněhurka), Matka (Hofmannovy povídky). Zvítězila v mnoha prestižních pěveckých soutěžích v Rusku, Estonsku, Portugalsku a Itálii a vystoupila též s mnoha orchestry a dirigenty. Již podruhé se účastní mistrovských kurzů světoznámého tenoristy Petera Dvorského (Piešťany – Slovensko, Velká Bíteš – Česká republika).

Ewa Banasiak z Polska (sopranistka) - vystudovala zpěv v Katowicích a Bydgosczi v Polsku. Kromě ocenění na Mezinárodní pěvecké soutěži ve Žďáru nad Sázavou a několika dalších v Polsku má za sebou četná koncertní vystoupení a též účinkování v opeře – jako Santuzza (Mascagni: Sedlák kavalír), Salud (Falla: La vida breve), Volpino (Haydn: Lo Speziale) a druhá žínka (Dvořák: Rusalka).

Slovenský tenorista Peter Dvorský od roku 1977 vystupuje na nejprestižnějších zahraničních operních scénách (Metropolitní opera v New Yorku, Bolšoj těatr v Moskvě, Vídeňská státní opera, milánská La Scala, londýnská Covent Garden, operní divadlo ve Florencii). Na všech těchto světových scénách strávil Peter Dvorský více než 20 let aktivní pěvecké kariéry a od 80. let 20. století je řazen mezi nejlepší tenoristy světa (spolu s Plácidem Domingem, Lucianem Pavarotti a José Carrerasem). V současnosti je Peter Dvorský kulturní atašé Slovenské republiky v Římě.

Závěrečný operní galakoncert absolventů kurzů se uskutečnil v neděli 17. srpna v 18 hodin v kostele sv. Jana Křtitele. Po úvodním proslovu ředitele Klubu kultury Tomáše Jelínka, Jakuba Pustiny a mistra Petera Dvorského se mohli přítomní zaposlouchat do nádherných operních árií za klavírního doprovodu Richarda Pohla. Byly to árie Wolfganga Amadea Mozarta Dorabella z opery Cosi fan tutte v podání Emiry Dakhliya, od Richarda Wagnera árie Lohengrina z opery Lohengrin v podání Jakuba Pustiny, od Giuseppe Verdi árie Leonory z opery Síla osudu v podání Ewy Banasiak, árie Otella z opery Otello v podání Jakuba Pustiny nebo árie Amelie z opery Maškarní ples zazpívala Ewa Banasiak, od Francesco Cilea árie Princezny z opery Adriana Lecouvreur v podání Madary Dziedataji, od Petra Iljiče Čajkovského árie Taťány z opery Eugen Oněgin v podání Ingy Poškuté, od Gioacchina Rossini árie Angeliny z opery Popelka zazpívala Emira Dakhliya. Od Antonína Dvořáka se kostelem rozezněla árie Rusalky z opery Rusalka v podání Ingy Poškuté a od Georges Bizet árie Carmen z opery Carmen od Madary Dziedataji.

Jako jediný duet na závěr zazněl Carmen a Dona Josého z opery Carmen, který přítomným zazpívali i „profesionálně" zahráli Emira Dakhliya a Jakub Pustina.

Po nádherném koncertu se bítešským kostelem rozezněl tleskot přítomných, který aplaudoval ve stoje všem účinkujícím. Pro všechny to byl velký kulturní zážitek. A i když nám Peter Dvorský osobně nezazpíval (slíbil nám, že až opět někdy navštíví Velkou Bíteš, tak určitě zazpívá), máme určitě na co vzpomínat. Nejen na mladé operní pěvkyně, krásný zpěv, Richarda Pohla, Jakuba Pustinu, ale také na milého, sympatického, operního mistra, který nám všem zpříjemnil celý koncert svou přítomností i krásným proslovem. Děkujeme také všem, kdo na koncert přišel a zpříjemnil si tak nedělní podvečer. Zaplněný bítešský kostel říkal své.

Informační centrum a Klub kultury
Foto:
Otto Hasoň

PODĚKOVÁNÍ
Uprostřed srpna jsem si šel poslechnout koncert absolventů mistrovských pěveckých kurzů Petera Dvorského. Ty se ve Velké Bíteši konají poněkolikáté. Měl jsem radost, že Peter Dvorský dorazil na koncert osobně. Atmosféra koncertu a především pěvecká kvalita mě opravdu uchvátily. Jakub Pustina, díky kterému se kurzy ve Velké Bíteši pořádají, je zárukou kvality. Kromě něho vystoupily čtyři vynikající zahraniční zpěvačky. Nejvíc mě samotného zaujala árie z Dvořákovy Rusalky v podání Litevky Ingy Poškuté. Znovu jsem si uvědomil, že jsme národ hudebních velikánů. A že Bíteš je opravdu hudební město. Bítešský kostel, ve kterém se vystoupení konalo, byl totiž krásně zaplněný.

Děkuji tímto Jakubovi Pustinovi a pracovníkům Klubu kultury, že nám tak krásný zážitek připravili.
Ladislav Koubek

foto 20140819 1125647822 kopiefoto 20140819 1227491676foto 20140819 1626050634foto 20140819 2059825435foto 20140819 1391704101

foto 20140819 1729810359foto 20140819 1274598749foto 20140819 1326708762foto 20140819 1412048131foto 20140819 1150402438