BÍTEŠSKOU POUŤ NAVŠTÍVÍ KARDINÁL MIROSLAV VLK

16.6.2014

miloslav-kardinal-vlk-Velkou slavnost zažije kostel sv. Jana Křtitele o letošní pouti. Hlavním hostem bude kardinál Miloslav Vlk. Ten bude sloužit hlavní poutní bohoslužbu v neděli 22. června od 9.30 hodin.

Miloslav Vlk se narodil roku 1932 v Líšnici na Písecku. Po maturitě mu komunistický režim neumožnil studovat. Pracoval jako dělník v Českých Budějovicích. V roce 1964 se mu podařilo zahájit studium na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. Na kněze byl vysvěcen roku 1968. Jeho pastorační působení však komunistům vadilo. Proto mu byl odňat tzv. "státní souhlas" k výkonu kněžské služby. Stejně jako jiní potrestaní kněží přijal práci umývače výkladních skříní a později archiváře ve Státní bance československé.
Kardinál, který umýval okna
Po revoluci byl v roce 1990 jmenován českobudějovickým biskupem. O rok později se stal pražským arcibiskupem a nástupcem kardinála Františka Tomáška. Roku 1994 jej papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem. V čele české církve byl až do roku 2010.
Kardinál Miloslav Vlk je nositelem řady ocenění. Roku 2002 mu prezident Havel propůjčil řád TGM za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. Získal také řadu čestných doktorátů na evropských i amerických univerzitách. Obdržel čestné občanství měst Rožmitál pod Třemšínem, Cedar Rapids/USA, Baltimore/USA, Třeboň, Klodzko, Roudnice nad Labem, Mníšek pod Brdy, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav.

Mgr. Ladislav Koubek