ROCKOVÁ LEGENDA NAVŠTÍVÍ 8. ČERVNA 2014 ZBRASLAV

3.6.2014

Zbraslav logoVe zbraslavském kulturním domě se odehraje 8. června 2014 v 17 hodin rocková legenda Veslo a růže, která popisuje život významné osobnosti 10. století Slavníkovce Vojtěcha. Složili ji Jiří Cerha a Tomáš Vondrovic.

Účinkují umělci z pražských divadel: Veronika Pospíšilová (Švandovo divadlo), Hanuš Bor (Městská divadla pražská), Michal Pleskot (Divadlo Kalich) a zpěváci Veronika Vítová, Hana Horká (Asonance, C&K Vocal), Jiří Cerha (C&K Vocal). Vstupenky je možné koupit na Obecním úřadu ve Zbraslavi ( Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ). Do 12. května se superslevou za 100 Kč, později v předprodeji za 150 Kč a na místě za 200 Kč. Dali jsme příležitost autorovi hudby, Jiřímu Cerhovi, aby nám svoje dílo přiblížil.

Představení má podtitul „Rocková legenda". Proč?

Protože jsme se chtěli vyhnout módnímu označení muzikál, navozující představu o podobě, se kterou jsme nechtěli mít nic společného. V něm zaznělo 28 písní. A hudba není zdaleka jen rocková. Vychází ze situace. Je i něžná i dravá, i historizující.

Kdo hru napsal a koho budeme moci ve Zbraslavi vidět?

Hru napsal Tomáš Vondrovic, básník a dramatik a režíroval ji Karel Kříž. Hudbu jsem napsal, zaranžoval, natočil s výbornými muzikanty na hudební základ, na který jsme všichni, zpěváci i herci živě zpívali. Dva z nich, oba výborně zpívající účinkují i v tomto představení, které Vám nabízíme. Je to Veronika Pospíšilová a Hanuš Bor, herec divadla ABC v Praze.

Kolik repríz má představení za sebou?

Inscenace tehdy během třech let dosáhla stovky repríz, hrála se dál a možná by se hrála dodnes nebýt pro divadlo smrtelného zásahu nechvalně známého pražského magistrátu. Veslo a růži jsme hráli na dvou mezinárodních divadelních festivalech. V létě roku 1996 v italském Anagni na třetím ročníku Festivalu středověkého a renesančního divadla a na podzim téhož roku v Káhiře na osmém ročníku experimentálního divadla. V Římě se hrála též na Aventinu v chrámě, v místě, kde sv. Vojtěch prodlel pět let za jeho první emigrace. Hráli jsme i v Polsku, kde sv. Vojtěch je ctěn jako jeden z nejvýznamnějších svatých.

Luděk Strašák

Zbraslav