Bítešský hudební půlkruh

DSC 6154Bítešský hudební půlkruh je občanské sdružení, které si vytklo za cíl zpřístupnit obyvatelům regionu Velkobítešska krásnou, chcete-li „vážnou“ hudbu. Od roku 1997 pořádá každou sezónu minimálně osm koncertů interpretů špičkové úrovně.

Vážná hudba i ve Velké Bíteši

Bítešský hudební půlkruh svým vznikem zaplňuje předešlé vakuum v oblasti vážné hudby na Velkobítešsku. Milovníci tohoto žánru byli odkázáni na koncerty v Brně, Praze či dalších městech.

AKTUÁLNĚ - KONCERT  7. LISTOPADU 2023

Koncert BHP ŘezníčekStehlík

 

PROGRAM SEZÓNY

BHP - program sezony

Společný jmenovatel pro dramaturgii - je pestrá

Dramaturgie jednotlivých sezón nabízí posluchačům žánrovou i interpretační pestrost. Chceme, aby si na své přišli houslisté, klavíristé, milovníci dechových nástrojů, sólového i sborového zpěvu, ale měli jsme už příležitost slyšet sólově  i harfu, kontrabas, fagot, cimbál či xylofon. Účinkující patří mezi špičku nejen v republice, ale i evropskou a světovou.

Například Guarneri trio, Smetanovo trio, České trio, Janáčkovo kvarteto, Wihanovo kvarteto, Pavel Šporcl, Štěpán Rak, František Novotný, Ondřej Havelka, Serguei Milstein - Francie, Markus Nyikos - Švýcarsko, Hana Kotková - Švýcarsko, několikrát u nás vystoupili i Radovan Lukavský, Alfred Strejček a Jitka Molavcová.

Velkou prioritou jsou pro nás mladí posluchači, proto úzce spolupracujeme se Základní uměleckou školou.

Předseda

  • Otto Hasoň (kontakt:  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. )

Výbor

  • Josef Hájek
  • Michaela Hanzelková
  • Otto Hasoň
  • Marika Vacková (Kašparová)
  • Radovan Kundera
  • Ondřej Sedlák

 
Organizace koncertů

Program BHP_obrázek_upr

Začátky řádných koncertů jsou vždy v 19 hodin v KULTURNÍM DOMĚ VE VELKÉ BÍTEŠI, Vlkovská 482. 
Změna termínů a interpretů vyhrazena.
 
  • Abonentní vstupenky můžete zakoupit na prvním i na druhém koncertu sezóny.
    • Vstupenky na jednotlivé koncerty se prodávají přímo v místě konání před koncertem.
    • Ač neradi, museli jsme zvýšit cenu vstupenek o 30 korun (180, 150 - senioři a 120 junioři), abychom pokryli náklady na sezónu. (k 29. 9. 2023)
  • Ceny abonentních vstupenek: 750 Kč, senioři - 600 Kč, děti a a studující do 18 let 500 Kč. Platí na všech sedm řádných koncertů.
  • Ceny vstupenek na jednotlivé koncerty: dospělí -150 Kč, senioři - 120 Kč, 100 Kč - děti a studenti.


25minutový pořad o Půlkruhu
odvysílalo Rádio Proglas 22. 9. 2022, poslechnout si jej můžete ze záznamu zde: Studio Praha 


Nenechte si také ujít 

 

MLADÍ MÁGOVÉ - klarinet, kontrabas a klavír

magické souznění_basaÚnorový koncert s názvem Magické souznění byl opravdu kouzelný a klarinet, kontrabas a klavír v rukou mladých umělců naplnili večer spoustou krásných tónů.

Jak jsem již psal v pozvánce na koncert, Anna Paulová, Indi Stivín a Matouš Zukal představují hudební špičku mladé generace umělců a ti, kdo si je přišli poslechnout, se o tom jistě přesvědčili. Účast publika na koncertě byla uspokojivá a závěrem koncertu Anička komentovala naše vřelé přijetí, že se jim velmi dobře hrálo.

HUDEBNÍ POEZIE NA ŠESTI STRUNÁCH

Steidl PavelNa konci listopadu k nám do bítešského půlkruhu zavítal kytarový virtuóz Pavel Steidl. Na tento koncert jsem se velmi těšil, a byl vskutku vynikající. Jak poznamenal člen našeho výboru pan Kundera: "To byla nejlepší kytara, jakou jsme tady kdy měli". Nemůžu než souhlasit a trošku jen zamrzela poměrně slabá účast publika.

Na úvod koncertu vystoupilo kytarové kvarteto ZUŠ ve složení Nikola Dohnalová, Natálie Doubková, Hana Ráčková a Patrik Klega. Provedli hezkou úpravu skladby Bohemian Rhapsody Freddie Mercuryho. Tuto poměrně náročnou skladbu jsme spolu od září nacvičovali a myslím, že ji moc pěkně zahráli a celkově odvedli kus práce. I Pavel Steidl kvarteto pochválil a zajímal se, co je to úpravu.

ZHODNOCENÍ LISTOPADU 2022 V BHP

Pocta KlarinetuPocta klarientu

Listopad je umělecky nejplodnější měsíc letošní sezony Bítešského hudebního půlkruhu. Jeden koncert máme za sebou, druhý před sebou a v prosinci budeme kulturně odpočívat.

1. listopadu 2022 zavítalo do Velké Bíteše klarinetové kvarteto ve složení Barbora Šmiřáková, Kateřina Kosková, Karel Dohnal a Petr Bohuš, který byl dříve pedagogem všech zbývajících členů kvarteta. Klavírní doprovod skvěle obstaral Lukáš Michel.

UDÁLOSTI LET MINULÝCH

 

MARIE HASOŇOVÁ A LUKÁŠ KLÁNSKÝ

Nápad na listopadový koncert Bítešského hudebního půlkruhu se zrodil zcela nenápadně před sedmi lety. Na hudebním festivalu v Olomouci se čirou náhodou setkal Otto Hasoň s tehdy asi čtrnáctiletou dívenkou Maruškou Hasoňovou. Už tenkrát vystupovala jako sólová houslistka s Mikulovským komorním orchestrem. Člověka se stejným příjmením (obzvlášť takovým) nepotkáte každý den. Slovo dalo slovo, Otta s Maruškou se stali přáteli a jeho touha, aby nám jednou zahrála ve Velké Bíteši, bude letos 5. 11. 2019 v 19 hodin v sále KD splněna.

TRIO ACTAEON ZAHÁJILO 23. SEZÓNU BHP

DSC 9591Věrní posluchači našich koncertů jistě vědí, že jeden mimořádný koncert (flamenco) už je za námi, ale tenhle byl první řádný. Uvítali jsme Trio Actaeon v obsazení Jan Brabec klarinet, Jan Řezníček viola a Eduard Spáčil klavír. I když účast publika na koncertu nebyla tak hojná jako minule, určitě nás nenechala zahanbit!

 

TRIO ACTAEON ZAHAJUJE 23. SEZÓNU BHP

Milí příznivci Bítešského hudebního půlkruhu,
mimořádný hodový koncert je úspěšně za námi a s potěšením vás zvu na první řádný koncert 23. sezóny. Uslyšíte tři vynikající hudebníky, kteří spolu hrají od roku 2003 v uskupení Trio Actaeon.

VEČER FLAMENCA ANEB DOZVUKY MIMOŘÁDNÉHO KONCERTU BHP

DSC 8302Myslím, že koncertní sezónu půlkruhu jsme zahájili velmi pěkně a plný sál kulturního domu toho byl důkazem. Stává se jen velmi výjimečně, že je třeba přidávat židle pro publikum. Měli jsme opravdu radost.

Umělci několikráte zdůrazňovali, jak moc dobře se jim účinkovalo a jaká skvělá energie šla z vnímavého obecenstva.