Národopisný soubor Bítešan - děti

bítešan 1Národopisný soubor Bítešan - děti
Vedoucí: Hradilová Eliška
Kontakt: 737 514 921
Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Skupina mladších dětí pod vedením Elišky Hradilové a Jitky Čermákové byla nejdříve při Základní škole ve Velké Bíteši, později přešla pod Muzejní spolek Velkobítešska a od dubna 2023 jej spravuje Informační centrum a Klub kultury.

Ve skupině je 33 dětí ve věku 6 až 12 let. Nacvičují pravidelně každý čtvrtek od 14 do 15 hod.

Zpěv a hudební doprovod si děti zajišťují samy. Repertoár tvoří především lidové písně, tance a obyčeje z Podhorácka a Horácka. se zúčastňuje pravidelných folklorních akcí ve městě: Mladé Bítešsko, Setkání na Podhorácku, Bítešské hody (děti jsou v čele hodového průvodu a vystupují pod májí v pořadu Domácí a hosté) a pořadu Na bítešském jarmarku. Děti zpívají koledy u rozsvěcení vánočního stromu a též vystupují v různých školních akcích. Některá děvčata se zapojují do svatodušní kolední obchůzky Královniček v Březském.

Děti vystupují v nových modrotiskových krojích pořízených z finanční dotace Města Velká Bíteš.

 

AKTUÁLNĚ 

černovický zpěváčekDěti z Národopisného souboru Bítešan se i letos jako každoročně zúčastnily oblastní soutěže Černovický zpěváček, která se konala v Brně v neděli 26. 3. 2023.

Děti si připravily 2 lidové písně, jednu z regionu, v němž žijí (soutěžící jsou převážně z Brna) a druhou z regionu, který zpracovává soubor, v němž působí nebo dle vlastního výběru (z Moravy či Slezska). Písně musí být odlišného charakteru táhlá a rytmická. Jednu píseň zazpívaly bez doprovodu hudby a druhou za doprovodu cimbálové muziky Šmytec.

Naše děti svůj soubor i město Velká Bíteš hezky reprezentují a někdy postoupí i do národní přehlídky jako již v minulosti Klára Jelínková, Kateřina Vrzalová a Barbora Smutná.

Letos se oblastního kola zúčastnily a krásně zazpívaly: Marie Kubková písně V tom lažanským černým hájku, Vila vínky z mateřinky. Zuzana Matějů zpívala Na salaši ztratila se slanina, Pásla Hanačka páva. Johana Beránková si vybrala Hoří, hoří svatojánský ohníček, Vyletěla sojka, sedla na trní. Jan Jirgl vystoupil s písněmi Čí je to děvčátko na tom vršku, Černé oči jděte spát. Veronika Jirglová zazpívala Pásla husy dole pode mlýnem, Doubrava je v hustém lese. Verunka se umístila na hezkém třetím místě, bohužel však bez postupu.

Děkujeme paní Ireně Valachové za přípravu bítešských zpěváčků.

Dana Jirglová

Foto: S. Smutná

Brno-zpevacek foto-sismut 002