Sluníčko

sluničko 1SLUNÍČKO, folklorní skupina předškoláků
Mateřská škola Velká Bíteš, Masarykovo náměstí
Vedoucí: Lenka Klimešová a Milada Tesařová
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dětský folklórní soubor Sluníčko

 sluníčko 2Taneční soubor vedou paní učitelky Lenka Klimešová a Milada Tesařová. Soubor každoročně navštěvuje zhruba 20 - 25 dětí ve věku od 3 do 7 let. Ve Velké Bíteši již několik let pracuje folklorní skupina, do které jsme zváni i my s dětmi mateřské školy, proto se náplň souboru ubírá tímto směrem.

V průběhu školního roku se děti seznamují s lidovými písněmi, folklorními tanečky, hudebními tradicemi a zvyky k různým obdobím jako jsou např. Velikonoce, Vánoce, ale i vítání jara apod. Děti se dále seznamují s hudebními nástroji ve folklórním duchu (klepadla, drhla). Děti se učí pohyb ve 2/4 i 3/4 taktu, podupy, podřepy či poskoky.

sluníčko 3Paní učitelky se účastní různých seminářů zaměřených na hudební, taneční prvky, aby potom mohly děti seznamovat s novými věcmi.

Soubor se účastní různých akcí, které se ve Velké Bíteši pořádají. Například Bítešský jarmark, Mladé bítešsko. V průběhu roku soubor vystupuje také pro naše seniory v domově důchodců u příležitosti Vánoc či Dne matek, pro seniory PBS, členy svazu postižených SPCCH.

Naposledy vystoupilo Sluníčko na pořadu MLADÉ BÍTEŠSKO - 18. června 2023. Děti divákům zatančily pásmo AŽ ZAHRAJÍ MUZIKY, BUDE TANEC VELIKÝ.

Otto Valeš3

Foto: Otto Valeš