Tradiční bítešské hody

Hody 2022

Termín konání Bítešských hodů v roce 2023

demižonky 2Tradiční Bítešské hody se budou konat v termínu:

6. 9. - 13. 9. 2023

Více informací o hodech a program najdete zde: POZVÁNKA NA BÍTEŠSKÉ HODY

 

POHODOVÝ ČAS

Rychtář2Uteklo to. Téměř dva měsíce plné příprav, tanečních nácviků, setkávání, zpívání a spousta další zábavy, ale i práce jsou za námi. Je po hodech. Byly to hody ve znamení hojnosti: osm kolon tanečních párů stárků a stárek, pět párů konšelů a do třetice spousta vydatného deště během celého hodového víkendu.

Ten se spustil i při hlavním nedělním programu, ale nadšené mládí tančící na pódiu nezastavil. Náměstí rozkvetlo deštníky a chasa s úsměvem odtančila mokrou besedu. Smekáme pomyslný rychtářský klobouk před vytrvalostí tančících i přihlížejících. Voda je přece potřeba.

Loučíme se s letošními hody a děkujeme hlavnímu páru Janu Ráboňovi a Pavlíně Jobánkové, že si nás vybrali a my mohli strávit čas s partou báječných mladých lidí. Děkujeme konšelům za jejich společnost i podporu. Rovněž děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravě a realizaci hodového programu, všem, kteří udržovali pořádek ve městě a podíleli se i na organizaci dopravy, a všem, jejichž zásluhou jsme si hody užili.

Letošním hodům zdar, ať žijí hody 2023.

Rychtář a rychtářka hodů 2022, Vladimír a Hana Žákovi

Foto: Tomáš Škoda

 

HODNOCENÍ LETOŠNÍCH HODŮ

Stárci2Rok se s rokem sešel, hodový rej pomalu ustává, hodové víno se dopilo a mája opět dopadla na Bítešské náměstí jako symbol ukončení letošních hodů. Když se ohlédneme zpět, tak můžeme říct, že i přes náročné přípravy plné potu, jsme prožili léto naplněné skvělými zážitky a tvorbou nových přátelství. A i když letošní počasí nevyšlo úplně podle našich představ, jsme rádi, že jste se na nás přišli podívat a společně s námi letošní hody prožili jak se patří, protože my jsme si je rozhodně užili!

Rádi bychom tímto poděkovali všem, kteří se na hodech podíleli. V první řadě chase a rychtářskému páru, kteří nám umožnili vytvořit jedinečnou partu a zázemí pro vznik letošních hodů. Všem konšelům, jež byli nezbytným kořením, bez kterého by letošní hody nebyly tak jedinečné. Dále moc děkujeme Klubu kultury, Technickým službám, Městu Velká Bíteš, sponzorům letošních hodů, soukromníkům, kteří si dali práci s chystáním letošních sklípků, a vám všem, kteří jste se zúčastnili, protože bez vás by ty hody nebyly. Děkujeme.

Hlavní stárkovský pár letošních hodů, Pavlína Jobánková a Jan Ráboň

Foto: Tomáš Škoda

HODY POD VODOU

tanec chasa_déšťVážení občané města,

plně si uvědomuji, že současná doba je pro spoustu našich občanů složitá a nelehká. Ale některé reakce v návaznosti na uspořádání letošních hodů byly až za hranou slušnosti. Málokdo, pokud se aktivně nezúčastnil hodů, ví kolik práce a stresových situací zažívá malý kolektiv pořadatelů. Navíc, když se k tomu přidají nepříznivé meteorologické podmínky, může být program sebelepší a stejně u některých neobstojí. Rád bych podal vysvětlení k některým záležitostem, které byly podávány z úst spoluobčanů ne zrovna úplně přesně.

Program začínáme připravovat hned po Novém roce. A abych se vyjádřil ke koncepci, která byla zvolena a řešena nejenom s kulturní komisí, ale i radou města, musíme se vrátit do historie. Slovo tradiční je souhrn společenských, kulturních a jiných ustálených zvyků, což znamená, že hody jako takové se odehrávaly na pódiu pod májí a v pátek byly doplněny vystoupením dvou až tří interpretů moderní hudby. Obvykle se začínalo v pátek okolo osmnácté hodiny a končilo po dvaadvacáté. V kulturním domě se v sobotu konala taneční zábava a sobota byla na náměstí, až na výjimky, folklorní a dechová, a nejinak tomu bylo i v neděli. Kryté pódium se na náměstí poprvé o hodech objevilo až v roce 2017 a bylo použito i v následných dvou letech.

V roce 2020 v návaznosti na kovidové opatření se hody uskutečnily na fotbalovém stadionu. O rok později, kdy byl ten samý problém, organizátoři například neuspořádali pouť ve Žďáru nad Sázavou (druhá největší v ČR) nebo Znojemské vinobraní v termínu našich hodů. Nekonaly se ani poutě v okolních vesnicích, například v Osové Bítýšce. My jsme přesto po zvládnutích všech nařízení a opatřeních hygieny hody uspořádali.

déšť ksichtTak nějak už jsme si v těchto zeměpisných šířkách zvykli, že poděkování je téměř vulgární slovo, ale to, co letos následovalo, hlavně na sociálních sítích, moje kolegyně už velmi těžce snášely. V první řadě chci podotknout, že pořadatelský tým je každoročně tvořen jen několika pracovníky a ani za honorář nejsme schopni sehnat dostatek brigádníků, kteří by nám práci usnadnili. Tento tým v hlavních dnech pracuje od ranních hodin až do půlnoci a někteří i déle. Nepozastavuji se ani nad ekonomikou, kdy se snažíme nevytvořit ztrátu, a to se nám v posledních letech daří.

Tak pojďme k jednotlivým výtkám. Jako první bych chtěl zmínit problém s autobusovou dopravou na náměstí od pátku do neděle. Uzavírku Masarykova náměstí a přesun autobusové dopravy do ulice Za Potokem jsme avizovali již dva měsíce předem na Odbor dopravy a silničního hospodářství ve Velkém Meziříčí, dále i dopravní značení u firmy Vyznač s.r.o. Informaci, že autobusy pojedou od pátku do neděle v ulici Za Potokem, jsme také předem vylepili na autobusových zastávkách. Autobusoví dopravci byli s touto uzavírkou seznámeni. Bohužel někteří dopravci tuto informaci svým řidičům nepředali a v pátek se nějaký ten autobus na náměstí objevil.

Hradišťan housleDále také zaznělo, že letos bylo na náměstí a v Lánicích poměrně málo stánků. Měli jsme plně obsazeny prostory v těchto lokalitách a další jsme odmítali, o tom že jich téměř polovina nepřijela, i když prodejci měli na oba dny zaplacený pronájem stánkového místa, rozhodlo samo počasí i v návaznosti na předpovědi.

A co se týče programu, v pátek se konaly koncerty doplněné ohnivou show a dalšími doprovodnými akcemi u kulturního domu. Vstupné bylo oproti obdobným akcím v okolních městech téměř symbolické. Sobotní Podhorácký festival jsem po hodinovém dešti v patnáct hodin ukončil, aby bylo možno zajistit večerní koncerty alespoň v kulturním domě. Musím podotknout, že honoráře vystupujících jdou do desítek tisíc korun, někdy i přes sto a pokud nám manažer sdělí, že při prvních kapkách to balí a odjíždí, tak rozhodnutí je velmi obtížné.

Chtěli jsme připravit na náměstí krásný večer s Hradišťanem, tanečním souborem Vargovčan a kapelou Rock Violin Band s Jiřím Erlebachem doplněný velkoplošnou obrazovkou. Na té bohužel svítilo, že koncerty jsou přesunuty do kulturního domu. Bohužel v dané okamžiky neustále pršelo. Přesto tato vystoupení zhlédlo přes 800 diváků. Taneční zábava, která byla ve venkovních prostorách u kulturního domu, nebyla nakonec vůbec zpoplatněna.

Ani v nedělním programu nebylo chase a ostatním účinkujícím dopřáno bezdešťové atmosféry, a tak spousta návštěvníků odešla do svých domovů, aniž by program pod májí viděla.

průvod srandaKdyž to sečtu a podtrhnu, tak jsme si kalich hořkosti letos vypili až do dna. Rád bych na konec podtrhnul jednu zásadní věc, a to je koncepce hodů. Zabývají se jí kulturní pracovníci a schvaluje ji rada města. Povolební vedení města pro příští rok jistě vyhodnotí, jakou cestou se dál půjde a všechny kritiky bych velmi rád v následujícím období přivítal i formou placené brigády na akcích pořádaných Klubem kultury.

 

Josef Jelínek, Informační centrum a Klub kultury

Foto: Tomáš Škoda

Fotografie z Bítešských hodů 2022 najdete ve fotogalerii.