KONCERT BHP - MATĚJ PINKAS - 6. 2.

2.2.2024
matěj pinkasBítešský hudební půlkruh pro vás připravil pátý koncert této sezóny, kdy vám přijede zahrát svůj klavírní recitál vycházející hvězda v oblasti vážné hudby -
 
MATĚJ PINKAS.
 
Jeho koncert se bude konat v úterý 6. února 2024 v 19 hod v sále kulturního domu ve Velké Bíteši.
 
KLAVÍRNÍ RECITÁL V BHP
 
Není žádným tajemstvím, že návštěvníci Bítešského hudebního půlkruhu přicházejí na naše koncerty za poslechem kvalitní vážné hudby. Během 27 sezon se u nás vystřídaly stovky interpretů, ať už jako sólisté, v nejrůznějších komorních uskupeních či v menších orchestrech. Slyšeli jsme všechny možné nástrojové kombinace, hráče české i zahraniční a výjimečně jsme mohli zhlédnout i herce nebo tanečníky.
 
Jedna kategorie je však speciální, a to jsou mladí talentovaní umělci do 18 let. V průběhu let jsme tyto „zázračné děti" měli na programu několikrát a vždy to byl nezapomenutelný zážitek. Do této skupiny spadá i klavírista Matěj Pinkas, další vycházející hvězda v oblasti vážné hudby.
 

Narodil se v roce 2005 v Praze a je synem známého violisty Jiřího Pinkase. Hudba ho tedy provázela od raného dětství. Nyní studuje Gymnázium a hudební školu hl. m. Prahy ve třídě prof. Lukáše Klánského. Vystupuje jako sólista po celé České republice a má také bohaté zkušenosti s komorní hudbou.

Pravidelně doprovází svého otce, hraje s Bennewitzovým kvartetem, vystoupil též se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a orchestrem Giovani Archia di Praga. Ve školním roce 2021/2022 absolvoval studijní pobyt v USA, který zakončil provedením Rachmaninova Klavírního koncertu č. 2.

V letošním roce se představí jako sólista ve Velkém sále Berlínské filharmonie za doprovodu Sinfonie Orchestra Berlin.

Matěj Pinkas se rovněž zúčastnil několika mezinárodních klavírních soutěží. V roce 2017 získal 1. cenu na Prague Junior Note. Ze soutěže Virtuosi per musica di pianoforte si v roce 2018 odvezl 2. cenu a na International Competition for Young Instrumentalists v italském Povolettu obdržel 1. cenu. Pravidelně se účastní mezinárodních interpretačních kurzů, např. u G. Ohlssona, L. Vondráčka, I. Klánského, T. Víška aj.

Pro koncert ve Velké Bíteši si Matěj zvolil velmi zajímavý a náročný repertoár. Zazní skladby F. Schuberta, R. Schumanna, můžeme se těšit na Beethovenovu Valdštejnskou sonátu a uslyšíme autory, které renomovaní pianisté ve svém recitálu nemohou vynechat – B. Smetanu, S. Prokofjeva a F. Chopina.

Pokud si nechcete udělat výlet do Berlína, využijte příležitosti a 6. 2. 2024 v 19.00 h. v sále KD se budeme těšit na vaši návštěvu.

Marika Vacková

BHP matěj pinkas