NOVÁ LÍPA NA NÁMĚSTÍ

17.4.2024

Výsadba nové_lípy_na_náměstí_na_šířkuV rámci obnovy zeleně na Masarykově náměstí byla 9. dubna 2024 vysazena nová lípa svobody jako pokračovatelka symbolu vzniku samostatného Československa – lípy z roku 1919.

Při výsadbě bylo dbáno na důkladnou přípravu stanoviště tak, abychom lípě zajistili dobrou prosperitu na několik desetiletí dopředu.

Pro výsadbu byl zvolen dle požadavků Národního památkového ústavu shodný taxon jako u lípy předchozí, tedy lípa velkolistá (Tilia platyphyllos). Pokud strom dobře zakoření a bude prosperovat, vytvoří se tak opět zelená dominanta náměstí s přesahem do symboliky významné historické události.

Část původní lípy svobody plánujeme v podobě řezbářského díla uchovat v budově radnice. Její pokračovatelka na náměstí bude opatřena pamětní deskou připomínající vznik samostatného Československa. Prostor pod lípou bude v nejbližší době osázen kvetoucími trvalkami, které budou zdobit náměstí od jara do podzimu.

Děkujeme touto cestou firmě Arboristika Kohoutek s.r.o., Technickým službám Velká Bíteš s.r.o. a panu Janu Pavlíčkovi za součinnost při výsadbě.

Blanka Michálková
referentka odboru majetkového MěÚ Velká Bíteš