PAMÁTNÍK POSLEDNÍHO VLKA U JINOŠOVA – 6 km

Památník posledního_vlka_Jindřichov_mapy.cz_DanaProstý kámen s nápisem VLK 1861 je památníkem na posledního zastřeleného vlka na Jinošovsku a nejspíše také na Vysočině.

Najdeme jej, pokud se vydáme po červené turistické značce z Velké Bíteše směrem na Jindřichov a dále Jindřichovskou oborou kolem přírodní památky Olšoveček směrem na Jinošov.

Památník posledního_vlka_výlet_s_dětmi2023_cestaNebo si můžeme trasu zkrátit na 2,2 km – jít z Jindřichova, kam dojedeme autem nebo autobusem, cesta je pohodlná, dá se po ní jet s kočárkem nebo na odrážedle či kole.


Vede tudy cyklistická trasa č. 5181.


Zdejší vlčice byla zastřelena na zelený čtvrtek revírníkem Antonem Schwejdou na panství hraběte Haugwitze. O zvířeti se traduje, že to byl vyhublý jedinec, vážil prý 71 vídeňských liber, což je 39,78 kg.

Na místě najdeme odpočívadlo, tabulku s textem a dřevěnou sochu vlka.

Cesta dál pokračuje až na Běliznu (necelý 1 km), kde je osada a rybník, dalších cca 2,5 km bychom došli po značce do Jinošova, odkud se dá jet zpátky do Velké Bíteše autobusem.

Holubí studánka_mapy.cz_D.Kopečková_uprCestou z Jindřichova se potkáváme s Naučnou stezkou Jinošovské studánky.

Nejblíže máme Holubí studánku po pravé straně cesty a studánku V Olší po levé straně, která je pramenem Pucovského potoka.