KONCERTNÍ MISTR ČESKÉ FILHARMONIE VE VELKÉ BÍTEŠI

Br7-ŠpačekPokud bych se rozhodla pátrat v archivu Bítešského hudebního půlkruhu, věřím, že bych za skoro 18 let jeho činnosti objevila spoustu hráčů, kteří byli nějakým způsobem spjati s Českou filharmonií. Troufám si však říct, že koncertní mistr České filharmonie se ve Velké Bíteši představí poprvé. Dne 7. dubna 2015 v 19 hodin máte tedy jedinečnou šanci být u toho a poslechnout si osobně jednoho z našich nejlepších houslistů - Josefa Špačka.

Narodil se roku 1986 v Třebíči v muzikantské rodině a na housle začal hrát v šesti letech. Již po prvním roce na Pražské konzervatoři byl přijat na prestižní školu Curtis Institute of Music ve Philadelphii. Poté pokračoval na Juilliard School v New Yorku ve třídě Itzhaka Perlmana. V červnu 2011 se ve svých 25 letech stal koncertním mistrem České filharmonie.

Účastní se mnoha koncertů a festivalů, spolupracuje se světovými dirigenty (např. Ch. Eschenbachem, M. Honeckem, J. Bělohlávkem) a vynikajícími orchestry (Philadelphia orchestra, Česká filharmonie, PKF - Prague Philharmonia, Ruský komorní orchestr St. Peterburg atd.). Koncertuje na významných pódiích po celé Evropě, USA a Japonsku a vydal několik CD.

Na dubnovém koncertu ve Velké Bíteši vystoupí společně s klavíristou Miroslavem Sekerou, který byl už v dětství natolik úspěšný, že byl vybrán do role mladého Mozarta ve Formanově oscarovém filmu Amadeus. V programu zazní klasická díla houslové literatury Sonáta e moll W. A. Mozarta a Houslový koncert g moll M. Brucha. Z poněkud méně známého, ale o to zajímavějšího repertoáru uslyšíme Suitu pro housle a klavír op.11 - Much Ado About Nothing (Mnoho povyku pro nic). Autorem je známý brněnský skladatel židovského původu E. W. Korngold, který později odešel do Ameriky a je považován za jednoho ze zakladatelů filmové hudby. Vyvrcholením večera bude zajisté skladba M. Ravela - Cikán. Skladatel se inspiroval maďarským folklórem a cikánskou hudbou. Tato virtuózní rapsodie tvoří souvislý celek, využívá především variační techniku a působí jako umělecky stylizovaný čardáš. Ravelův Cikán je skvělým příkladem folklórních inspirací v klasické hudbě.

Nenechte si tedy ujít příležitost a 7. dubna určitě přijďte. Josefa Špačka zkrátka musíte slyšet. Jak se to zpívá v jedné známé americké písni? Snad mi odpustíte drobnou úpravu: „Znám plno hezkejch mužskejch k světu, ale tenhle hraje prim..."

Marika Kašparová