POSTŘEHY Z VELKOBÍTEŠSKÉ POUTĚ

27.6.2017

P1210433Malá analýza jednotlivých dílčích programů připravených Klubem kultury:

Pátek

VELISS BASS QUARTET - mimořádný koncert BHP
To, že kontrabasové kvarteto může znít v takovém příjemném a barevném souzvuku, mnohé překvapilo, zejména nás laiky.

Podobné názory bylo možné slyšet i o přestávce. K úspěchu koncertu, pořádaného Informačním centrem a Klubem kultury za podpory Bítešského hudebního půlkruhu, přispěla také překvapivě slušná návštěva a jak jinak, výběr interpretů. Ti svým profesionálním výkonem a nezvykle živým kontaktem s publikem připravili posluchačům příjemný předpouťový podvečer. Z výrazu tváře sympatických interpretů bylo znát, že hudba, kterou produkují, je velice těší. Čtyři mladí muzikanti ze čtyř různých národů opět potvrdili, že „hudba nezná hranic". Od pořadatelů to byla dobrá volba, a příště přijďte i Vy, vážení čtenáři, stojí to za to.

Sobota

P1210441DECHOVÝ SOUBOR ZUŠ
Díky kvalitnímu vedení a nadšení pedagogů ZUŠ se po letech podařilo vytvořit dechovou hudbu mladých, která má v našem městě svoji tradici. Soubor tvoří žáci Základní umělecké školy ve Velké Bíteši, a jak mně řekl muzikant F. Burian: „Je to hudba, která ladí, má svoji kvalitu a dá se poslouchat". Je obdivuhodné, že mezi přihlížejícími v tomto vedru nechyběl nestor bítešských hudebních pedagogů, bývalý ředitel ZUŠ, pětaosmdesátiletý pan Jaroslav Burian, který ještě dnes na škole působí, a který sám podobné soubory kdysi inicioval.

GALÁNI – Krojovaná dechová hudba z Přibyslavic
Úspěšná regionální dechová hudba ze sousedství, která letos oslaví 10. výročí svého vzniku se skládá ze 6 muzikantů, 3 zpěváků a zvukaře. Kapelníkem a zároveň uměleckým vedoucím je od založení až dodnes Štěpán Růda. Galáni měli částečně smůlu s načasováním svého vystoupení, když přihlížející hledali zoufale alespoň kousek stínu před nemilosrdně „pražícím" sluncem. To se také podepsalo na slabší návštěvě, což ale neovlivnilo příjemnou pohodu asi šedesáti posluchačů, kterou Galáni svým vystoupením vždy nabízejí. Nakonec to hlásá i motto jejich kapely: „S kapelníkem Růdou, zatočíme s nudou" a to se podařilo.

P1210461RETROBAND pod vedením Františka Buriana
Tato poměrně nedávno vzniklá skupina, složená převážně ze seniorů, si hledá příznivce mezi milovníky swingu a dixielandu, jak už vypovídá její název. Založení inicioval František Burian poté, co se mu do rukou dostal archiv partitur populárního bítešského kapelníka 60-tých let Aleše Tepery. Před třemi roky začali tvořit repertoár a zkoušet v garáži. Zpočátku vystupovali na narozeninách svých členů a před dvěma roky vystoupili poprvé „vně", na posezení Seniorklubu. Toto bylo jejich první veřejné vystoupení, a díky příjemnému sobotnímu podvečeru nejen hojně navštívené, ale také úspěšné, navzdory menším problémům s kvalitním ozvučením. Věřme, že je to bude inspirovat k dalším úspěchům, které jim upřímně přejeme.

Neděle

„MLADÉ BÍTEŠSKO"
V programu vystoupili: BÍTEŠÁNEK při městské mateřské škole U stadionu a NÁRODOPISNÝ SOUBOR BÍTEŠAN.
Oproti sobotnímu úmornému vedru se počasí podstatně změnilo, obloha se příjemně zatáhla a několik jednotlivě padajících kapek sice donutilo některé přihlížející rozevřít deštník, ale úspěšné vystoupení to ovlivnit nemohlo. Tyto prezentace se díky rodičům a ostatním příbuzným vyznačují již tradičně velkou návštěvností. Lze jen poděkovat všem, kteří se na tomto pečlivě připraveném programu podíleli. Na dokreslení uvádím názor manželů B. středního věku: „Chodíme se dívat na všechna jejich vystoupení, i když zde žádné děti nemáme. S dnešním programem jsme spokojeni, líbí se nám. Přesto bychom si dovolili malou připomínku, chtělo by to zvýšit pódium, zejména ty malé děti někdy není vidět".

Závěr:
Po zkušenostech s letošní poutí se nabízí otázka: Má vůbec význam zvát drahá profesionální tělesa, když jde anebo by mělo jít, především o lidovou zábavu s příjemným sousedským posezením? Nemá. Vystačíme si s regionální tvorbou... A pokud vyjde počasí, je nový areál u KD, s občerstvením zabezpečeným v sousedních pohostinstvích, schopen bohatě splnit pouťové požadavky návštěvníků. Domnívám se, že si Klub kultury i muzeum mohou odškrtnout další úspěšnou akci.
Alois Koukola