CYKLISTICKÝ ZÁVOD - PODĚKOVÁNÍ

15.4.2024

Dlouhý únik dotáhli do cíle

BrychtaJan Velka_Bites_Brno_Velka_Bites_20240406_110139_850_9367Stejně jako před dvěma lety ovládli českou jarní klasiku Velká Bíteš-Brno-Velká Bíteš jezdci z dlouhého úniku. V roce 2022 zvítězil současný český mistr Mathias Vacek, letos se raduje Filip Řeha z kontinentálního týmu ATT Investments. Hrdinou závodu je teprve sedmnáctiletý Pavel Šumpík z juniorského národního týmu, který s Řehou spurtoval o vítězství a stal se nejlepším vrchařem závodu.

Za skvělého počasí vyrazil peloton více než 120 závodníků z Velké Bíteše vstříc 165 kilometrům „Bíteše". Ačkoliv se útočilo od samotného startu, stabilní únik se nevytvořil až do první vrchařské prémie v brněnských Kohoutovicích. Zde dynamicky zaútočil talentovaný Pavel Šumpík, jedoucí v dresu národního týmu juniorů, a vyprovokoval, jak se nakonec ukázalo, rozhodující únik.

BrychtaJan Velka_Bites_Brno_Velka_Bites_20240406_144840_850_0244V Kohoutovicích se za Šumpíkem vydali Filip Řeha (ATT Investments) a Martin Voltr (Pierre Baguette). Šumpík byl nejaktivnějším závodníkem vedoucí skupiny i na dalších vrchařských prémiích, kromě Kohoutovic byl totiž nejlepší také ve dvou výjezdech nad Zastávkou. Zatímco on sbíral vrchařské body, na rychlostní prémii na Masarykově náměstí ve Velké Bíteši byl opakovaně první Voltr ze slovenského kontinentálního týmu Pierre Baguette.

Skupinka pravidelně střídala a před nájezdem na závěrečné okruhy vedoucí přes obce Vlkov a Osová Bítýška se náskok odvážlivců dostal až přes pět minut. Daleko před cílem tak bylo jasné, že o vítězství jede pouze vedoucí trio.

Junior Šumpík za to vzal 3 km před cílem a svým starším soupeřům pořádně zatopil. Voltr musel na chvíli přestat šlapat, protože jej sužovaly křeče, které již nešlo překonat a vypadl ze hry. Šumpíka si tak dojel jen Řeha a dvojice vjížděla do Velké Bíteše společně.

Zkušenější Řeha využil všech svých zbylých sil a Šumpíkovi nastoupil ještě před vjezdem na Masarykovo náměstí. Juniorský reprezentant se snažil odporovat, ale nakonec Řehovi podlehl. Týmu ATT Investments se podařilo obhájit loňské vítězství Pavla Kelemena. Šumpík skončil druhý, Voltr ubránil třetí příčku a ve spurtu pelotonu byl nejlepší Bartosz Rudyk (ATT Investments). Pátý dojel Štěpán Široký z pořádajícího Favoritu Brno.

BrychtaJan Velka_Bites_Brno_Velka_Bites_20240406_145922_850_0301Pořadatel 48. ročníku prestižního tuzemského závodu Tělovýchovná jednota Favorit Brno touto cestou děkuje městu Velká Bíteš v čele se starostkou Ing. Markétou Lavickou za poskytnuté zázemí a za vytvoření skvělých podmínek pro uspořádání závodu, který každým rokem otevírá elitní silničářskou sezónu v ČR. Poděkování si rovněž zaslouží ředitel Informačního centra a Klubu kultury Města Velké Bíteše pan Ing. Josef Jelínek a produkční, kulturní a programová pracovnice paní Silvie Kotačková, kteří stáli za příkladnou místní propagací akce. V neposlední řadě patří velký dík také kolektivu pracovníků Technických služeb Velká Bíteš pod vedením pana Ing. Pavla Gaizury a vedoucímu Městské policie Velká Bíteš panu Pavlu Hradeckému.

Ceny pro nejlepší závodníky věnoval pan Milan Sláma z Uzenářství a lahůdky Sláma a paní Alexandra Meixnerová z Řemeslné pekárny Jindřichov. Finanční ceny pro nejrychlejší závodníky na sprinterských prémiích poskytnul pan Jiří Rauš.

V prostoru startu a cíle byla opět umístěna velká LED obrazovka s živým přenosem závodu, jenž bylo možné sledovat rovněž na obrazovkách hybridního vysílání České televize. Projekce vznikla za přispění města Velká Bíteš a pořádajícího Favoritu Brno. Zasvěcený komentář poskytli Josef Kratina a Tomáš Konečný, které můžete slýchat z obrazovky České televize.

BrychtaJan Velka_Bites_Brno_Velka_Bites_20240406_152507_850_0483Hladký a bezproblémový průběh závodu na území obce zajistili dobrovolníci z řad bítešských sportovců z TJ Spartak pod vedením pana Ing. Petra Světlíka a Sboru dobrovolných hasičů Velká Bíteš, kteří měli na starosti zajištění bezpečnosti na křižovatkách a dalších rizikových místech a kterým patří také naše poděkování. I díky jejich přispění považujeme akci za zdařilou a věříme, že se ve Velké Bíteši potkáme i příští rok.

 

Za organizátora TJ Favorit Brno Josef Vaishar

Foto: Jan Brychta