KLAVÍRNÍ KVARTETO JOSEFA SUKA - 5. 12.

3.12.2023

koncert BHP_ořezBítešský hudební půlkruh zve na prosincový koncert KLAVÍRNÍHO KVARTETA JOSEFA SUKA,

které se uskuteční v úterý 5. prosince 2023 v 19 hod v Kulturním domě ve Velké Bíteši.

Věříme, že mladé kvarteto, ověnčené spoustou pozitivních recenzí, si získá i bítešské publikum. 

Toto hudební těleso vzniklo v roce 2017 jako klavírní trio a od roku 2012 hraje jako klavírní kvarteto ve složení Radim Kresta – housle, Eva Krestová – viola, Aneta Šudáková - violoncello a Pavel Zemen - klavír.

Všichni členové jsou vynikajícími a velmi úspěšnými hudebníky. Soubor je pojmenován podle houslisty Josefa Suka (1929-2011), jedné z největších osobností houslové generace 20. století, vnuka skladatele Josefa Suka a pravnuka Antonína Dvořáka.

Mají za sebou četná vystoupení na významných světových pódiích, úspěchy na mezinárodních soutěžích, nahráli dvě CD. Kvarteto je velmi pozitivně hodnoceno kritikou a slibuje tak úžasný hudební zážitek. Na jejich webu čteme následující: „...hudební projev s absolutní technickou zručností a zároveň s procítěným lyrickým přednesem. Hrají s velkým nasazením, smyslem pro detail a s výrazem, který je podáván s neochvějnou jistotou. (MusicWeb International, The Guardian)."

Repertoár souboru zahrnuje stěžejní díla od klasicismu po současnost, těžištěm jsou pak skladby Johannesa Brahmse, Antonína Dvořáka, Josefa Suka a Bohuslava Martinů, významná díla 20. století a díla soudobá. Kvarteto pravidelně premiéruje skladby, které mu věnovali významní skladatelé.

A co nás tedy čeká v programu koncertu? Na úvod zazní kvartetní úprava Písně Lásky Josefa Suka a následně Pohádka pro violoncello a klavír Leoše Janáčka. První půlku koncertu potom uzavře Bohuslav Martinů a jeho Tři madrigaly pro housle a violu. Druhou část koncertu pak vyplní rozsáhlý klavírní kvartet c moll Richarda Strausse.

Myslím, že už jen program slibuje nádherný hudební zážitek a kvalita tohoto hudebního tělesa ho jistě přivede k dokonalosti.

koncert BHP