OHLÉDNUTÍ ZA FOLKLORNÍM FESTIVALEM SETKÁNÍ NA PODHORÁCKU

24.9.2019

IMG 7828V hodovou sobotu 7. září 2019 jsme se opět po roce mohli zúčastnit festivalu Setkání na Podhorácku ve Velké Bíteši. Po loňské zkušenosti s vystoupením souborů na novém krytém jevišti postaveném speciálně pro koncerty a vystoupení se dění vrátilo tradičně na prkna pod máju. Letos nám bohužel nepřálo tolik počasí jako předcházející léta a téměř souběžně se zahajovací znělkou se rozpršelo, což nám příznivcům folklóru vůbec nevadilo.

Nejdůležitějším výsledkem letošního snažení našeho Bítešanu je ocenění Laureát na Mezinárodním folklorním festivalu Strážnice. Proto byl celý program zahájen poděkováním dívkám, které toto velmi hodnotné ocenění získaly, od náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Ing. Jany Fischerové, CSc. a vedoucí Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina při Muzeu Vysočiny Třebíč PhDr. Katiny Lisé. Také jim pogratulovali představitelé města starosta Ing. Milan Vlček a Ing. Josef Jelínek, ředitel ICKK.
Divákům přišly ukázat svoje vystoupení soubory Vlkováček z Vlkova, Bítešan – přípravka a Stárci z Ostrovačic. Zazpívali nám také zpěváčci z Velkobítešska, kteří pod vedením paní Hany Sedlákové a Silvy Smutné každoročně jezdí reprezentovat naše město na soutěž Černovický zpěváček. Dále vystoupily soubory Martínek a Džbánek – děti z Martínkova, Gajdůšek Zbraslav, Národopisný soubor Bítešan – děti z Velké Bíteše a Horáčan – skupina dospělých s muzikou z Velkého Meziříčí.
Poté na hodový parket přišla s pásmem „Dobře vypálené" další skupina Národopisného souboru Bítešan, ve kterém se propojilo účinkování několika věkových skupin, kde nám připomněly, jak hrnčířské řemeslo ve Velké Bíteši kvetlo.
Přehlídka pak pokračovala vystoupením souborů Dudácká muzika ZUŠ Hrotovice,Martínkovský džbánek z Martínkova, Horácký folklorní soubor Bajdyš, skupina mládeže z Třebíče Yocheved předvedla několik židovských tanců a opět domácí Bítešan tentokrát s pásmem Stárci, stárci s připomenutím, že tu máme hody a spoustu veselé mládeže. Nemůžeme pominout ani skupinu dospělých Bítešanu s pásmem „Mlynáři v hospodě" v doprovodu Houslové muziky Bítešan pod vedením Milana Vlčka.
Na závěr se představili zahraniční hosté – dechová muzika Orstmusik Seefeld-Kadolz z Dolního Rakouska. Krátkým vystoupením pozvali všechny diváky na svůj večerní program, který se konal v sobotu na podiu pod májí.
Tohle vše jsem vám představila proto, abyste posoudili, jak byl program Podhorácka bohatý. Zúčastnilo se ho 19 skupin a téměř 300 účinkujících, kteří se během celého roku scházejí, aby se naučili, jak potěšit oko, ucho i srdce diváků a posluchačů. Všichni během tohoto, již XVII. ročníku festivalu prokázali velké odhodlání ukázat vám divákům, co všechno umí.
Zvládli jsme všechno a zvláště účinkující děti, které statečně tančily a zpívaly, třebaže zpočátku pršelo. I vy diváci jste vydrželi pod deštníky podpořit jejich píli potleskem a pozorným zájmem a za to, že tohle dokážete, vám moc děkuji. Myslím, že můžeme být na to, jak pestrý a úspěšný je náš Bítešan i ve srovnání s pečlivou a zajímavou prací jiných souborů, právem hrdí.
Letos jsem měla poprvé možnost nahlédnout i do zákulisí a organizace přehlídky a možná i malým střípkem přispět k její přípravě. Pohled je to jiný než minulé roky v roli diváka a tím větší můj obdiv a dík patří všem organizátorům za jejich obětavou práci, přípravu festivalu a celých Bítešských hodů.
Dana Jirglová