PETR BENDE NAMÍCHAL VE SVÉM VÁNOČNÍM TURNÉ DALŠÍ HUDEBNÍ KOKTEJL

7.1.2019

DSC 0394Kapela Petra Bende slavila 15 let pohromadě a v duchu těchto oslav se neslo také tradiční vánoční turné.
Vánoční šňůru Petr odstartoval 30. listopadu ve Velké nad Veličkou a během adventu zavítala kapela celkem do 17 měst. Ve Velké Bíteši se koncert uskutečnil v kulturním domě ve čtvrtek 20. prosince. Opět zaplněný sál, skvělá atmosféra po celou dobu skoro 2,5 hodinového koncertu.

V nezměněné sestavě se představil Petrův „band" a nechyběla ani Cimbálová muzika Gromba, která program obohatila o lidovou složku. CM Gromba si připravila pro diváky také malé překvapení v podobě tanečnice Terezky.
Po mnoha letech vystoupil na koncertu také zakládající člen kapely, trumpetista Karel Nováček, který byl u zrodu mnoha Petrových skladeb. Hlavním letošním hostem byl Radim Zenkl, světově uznávaný hráč na mandolínu, který předvedl svou vlastní virtuózní techniku, při které nástroj zní, jako by hrály dva nástroje současně. Zahrál také dokonce i na australské didgeridoo. Svoji hrou na mandolínu roztleskal celé publikum. Zazněla vlastní tvorba, irská muzika a tradiční české koledy v originálních úpravách. Když zazněla v podání Radima Zenkla známá "Tichá noc" nikdo z přítomných ani "nedýchal" a bylo neskutečné ticho. Zazněl také s Petrem společný duet, kdy se na „fujaru" hrála slovenská koleda.
Společně s Petrem také vystoupil již tradičně dětský pěvecký sbor "Poupata" ze Základní umělecké školy pod vedením Aleny Borkové a dětský pěvecký sbor „Špunt band" ze Zbraslavi u Brna pod vedením Luďka Strašáka. Současně pak doprovodili celý pěvecký tým a po skončení sklidili velký potlesk.
Během koncertu se uskutečnil také křest nového live dvojCD, které je výběrem nejlepších písní z vánočních koncertů za poslední dva roky. Petr si ke křtu CD vybral z publika Karolínku a společně toto dvojCD pokřtili. CD pak Karolínka dostala od Petra jako dárek.
Během večera také zazněla jedna zahraniční píseň v českém podání, a jak jinak Petrem upravená. Tentokrát to byla píseň od Michaela Jacksona "Earth song". Při této nádherné písni bylo opět neskutečné ticho a určitě měli návštěvníci "mráz" po celém těle... Dále zazněly Petrovy písně jím upravené např. "Tráva", "Anděl", "Hvězda", "Nad horú svítá", "Pásli ovce"a další. Po závěrečných "Rolničkách" následoval již tradičně "standing up". K tomu po celý koncert skvělá videoprojekce, LED stěny, špičkové ozvučení i osvětlení.
Bylo to příjemné strávení večera v předvánočním shonu. Neskutečný zážitek.... Petře, díky.

Silvie Kotačková, Klub kultury