JAK SI VEDOU OBCE V POLOVINĚ SOUTĚŽE „MY TŘÍDÍME NEJLÉPE 2017“

6.6.2017

foto plastyVe své polovině je soutěž obcí Vysočiny v množství vytříděného separovaného odpadu My třídíme nejlépe 2017. „Do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce zapojené v systému EKO-KOM a jejich hodnocení probíhá na základě pravidelně předkládaných čtvrtletních výkazů," upřesňuje Martin Hyský, krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství. Současně s hlavní soutěží EKO-KOMU běží také doplňková soutěž ASEKOL a ELEKTROWIN ve sběru vysloužilých elektrospotřebičů.

V kategorii nejmenších obcí do 500 obyvatel zatím vede Bobrůvka, před Lány a Kožichovicemi. Mezi obcemi do 2 000 obyvatel patří prvenství Herálci, druhá je zatím Bobrová a třetí Obrataň. Velká Bíteš je v čele měst do 10 000 obyvatel před Polnou a Ždírcem nad Doubravou. V kategorii největších měst je první Velké Meziříčí následované Havlíčkovým Brodem a Jihlavou.
Hlavní soutěž posuzuje množství vytříděného odpadu, kvalitu sběrné sítě a efektivitu sběru. Podkladem pro hodnocení jsou data ze čtvrtletních výkazů zasílaných obcemi do společnosti EKO-KOM a.s. za období IV. 2016, I – III. 2017.
Vítězové hlavní soutěže získají od kraje finanční dary v celkové výši 540 tisíc korun. „Projekty kraje s kolektivními systémy jsou od začátku zaměřené na technickou podporu třídění a na environmentální osvětu. V rámci spolupráce vytváříme podmínky k rozvoji tříděného sběru na obcích, podporujeme zajištění dostatečné hustoty a kapacity sběrné sítě i aktivní účast obyvatel na třídění odpadů," informuje o hlavních cílech společného projektu krajský radní Martin Hyský.

Průběžné pořadí hlavní soutěže dle velikostních kategorií obcí:

počet obyvatel do 500 obyv. 501 do 2000 obyv. 2001 do 10 000 obyv. nad 10 000 obyv
1. místo Bobrůvka Herálec Velká Bíteš Velké Meziřičí
2. místo Lány Bobrová Polná Havlíčkův Brod
3. místo Kožichovice Obrataň Ždírec n. Doubravou Jihlava

 

Soutěž obcí realizuje Kraj Vysočina ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM a.s. Pravidla jednotlivých soutěží, výsledky předchozích ročníků a další informace naleznete na krajském portále Odpady Vysočiny na https://www.kr-vysocina.cz/jak-si-vedou-obce-v-polovine-souteze-my-tridime-nejlepe-2017/d-4080797/p1=89338

Má to smysl. Třiďte odpad!

Eva Navrátilová, odbor životního prostředí a zemědělství, Krajský úřad Kraje Vysočina, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.