ROK 2021 V SENIORKLUBU

leisure-time-373859 640Počátek roku byl poznamenán epidemiologickou situací. Museli jsme činnost klubu omezit. V dubnu jsme začali s výlety na kolech. Tyto výlety mají dlouholetou tradici. Jezdíme každou poslední sobotu v měsíci - od dubna do října.

V květnu jsme začali s vycházkami, chodíme každé úterý. V roce 2021 jsme si vyšli 29krát a nachodili 220 km.

Někdy jedeme autobusem do zajímavé lokality v okolí. Pěkné vycházky jsou kolem Tasova, Budišova anebo Náměšť nad Oslavou - údolím Oslavy do Tasova, Velkého Meziříčí anebo ke Skřipinskému mlýnu. Také např. z Ludvíkova do Krokočína, kde jsme šli kolem čtyř rybníků. Na břehu jednoho je farma, kde se pasou ovce a prasátka. Z Krokočína jsme šli do Košíkova kolem dalších rybníků, kde jsou labutě a kačeny.

women-3394510 640Kolem našeho města je spousta pěkných vycházek, třeba k mlýnům, na Letnou nebo kolem rybníků. Máme jich v okolí několik a každá roční doba poskytne jiný krásný pohled. Můžeme doporučit spoustu tras, zmíním jednu, která nás mile překvapila.

Okruh Křižínkov - Pánov - Křižínkov, průvodce nám dělal Zdenek Baláš, rodák z Křižínkova. Většina nás šla tudy poprvé. Byli jsme překvapeni přírodou a malebností Pánova, kde je pár domů a stálých obyvatel. Čekalo nás zde překvapení. Zdenek domluvil setkání s bývalým prezidentem Agrární komory a senátorem, rodákem z Pánova Janem Velebou. Pěkně jsme si povídali o historii Pánova, politice a také o jeho předkovi Vilému Velebovi, který byl advokátem ve Znojmě, kde podporoval české školství a v roce 1905 byl zvolen poslancem. Vraceli jsme se kolem smírčího kamene a bývalé trampské osady do Křižínkova. Poseděli u Balášů v hospůdce a vrátili se autobusem do Velké Bíteše.

Také jsme byli na několika zájezdech. První byl v červnu. Původně jsme chtěli vystoupat v Brně na rozhlednu Holedná. Kvůli dešti jsme byli nuceni změnit program, navštívili jsme Technické muzeum, odpoledne jsme si prohlédli Jarošův mlýn, kulturní památku, muzeum mlynářského řemesla ve Veverské Bítýšce. Další zájezd byl do Pernštejna, kde jsme navštívili nově otevřené hradní zahrady. Pokračovali jsme do Boskovic na zámek, a kdo měl chuť a sílu vystoupal na zříceninu hradu nad městem.

V srpnu jsme navštívili s průvodcem klášter v Želivu, byl založen v roce 1139. Po požárech několikrát obnoven, nejvýznamněji v roce 1713 - 1720 J. B. Santinim. Je na co se dívat, za prohlídku stojí také kostel Narození Panny Marie. Pak následovala exkurze v pivovaru. Po obědě v klášterní restauraci jsme pokračovali do Tasic, kde je sklářská Huť Jakub, národní kulturní památka - skansen. Kdysi se zde natáčel televizní seriál Synové a dcery Jakuba Skláře.

V září jsme navštívili Prahu a Národní muzeum a v odpoledních hodinách jsme se prošli v Průhonickém parku. Poslední zájezd byl v říjnu do Moravského Krumlova - Muchova epopej a navštívili jsme zámek v Bohuticích. Je tam vystavena křížová cesta, soubor 54 soch v životní velikosti.

Schůzky seniorů jsme zahájili až v červenci. První setkání bylo s myslivci na jejich chatě. Povídali jsme, opékali špekáčky. Tato každoroční setkání jsou hodně oblíbené. Velice si vážíme času, který nám myslivci věnují. V srpnu jsme se sešli se starostou města Ing. Milanem Vlčkem a místostarostkou JUDr. Alenou Malou. I tyto schůzky s představiteli města se těší velké oblibě. V říjnu bylo kvizové odpoledne s Ing. Karlem Smolíkem. V listopadu jsme museli schůzky opět zastavit.

V roce 2022 se sejdeme poprvé v březnu na setkání se starostou města, pokračují vycházky a v dubnu kola.

Jana Požárová za Seniorklub

Ilustrační obrázky: Pixabay