Dvacet let Kolpingovy rodiny ve Velké Bíteši

Pohádkový les 201630. května uplynulo přesně dvacet let od založení Kolpingovy rodiny Velká Bíteš. Jedenáct zakládajících členů se inspirovalo myšlenkami Adolpha Kolpinga – německého kněze a sociálního reformátora, který se řídil heslem „Potřeby doby vám ukáží, co máte dělat." Ve Velké Bíteši se jako potřeba doby ukázal nový pohled na práci s dětmi a mládeží.


Za dvacet let své činnosti Kolpingova rodina uspořádala bezpočet různých akcí a soutěží pro děti a mládež. Pod záštitou Kolpingovy rodiny se každý rok uskuteční tři letní tábory, letní dovolená rodin, pravidelná setkávání dětí, ale i některé populární akce, které si každoročně najdou velké množství příznivců. Patří sem například hodové soutěžní klání Bíteš hledá borce, Martinský průvod světýlek nebo Pohádkový les. Pod záštitou Kolpingovy rodiny působí také Mateřské centrum Bítešáček, ze kterého mám já osobně velkou radost.
Od roku 2002 se pravidelně navštěvujeme s partnerskou Kolpingovou rodinou ve Schrobenhausenu. Tam také na počátku června oslavíme naše výročí - ve Schrobenhausenu jako tradičně strávíme celý víkend. Za dobu, co se s přáteli ve Schrobenhausenu potkáváme, někteří z nás již solidně poznali krásy Bavorska.
Počet členů se během času rozrostl na čtyři desítky, a mnoho dalších s námi spolupracuje. Jim všem patří obrovské poděkování za to, jak nezištně a s radostí pomáhají vytvářet podmínky pro lepší život našich rodin, dětí a mládeže. Jmenovitě bych moc rád poděkoval prvnímu předsedovi Kolpingovy rodiny, kterým byl MUDr. Tomáš Lajkep. Tomáši, všichni na Tebe myslíme a přejeme Ti pevné zdraví, které tolik potřebuješ.
I když 20. výročí jsme si připomněli v květnu, narozeninovou oslavu uspořádáme až na podzim, konkrétně 19. listopadu, krátce před svátkem blahoslaveného Adolpha Kolpinga. „Narozeniny" oslavíme slavnostní bohoslužbou v bítešském kostele, následovat bude setkání členů a příznivců, kde si připomeneme důležité okamžiky života naší Kolpingovy rodiny. Vyvrcholením pak bude společenský večer v Kulturním domě. Již v předstihu Vás zvu, abyste oslavili toto výročí spolu s námi.

/ Ladislav Koubek, předseda Kolpingovy rodiny