JINOŠOVSKÁ OBORA (9 km)

fallow-deer-4381666 640_1Hezkým výletem či procházkou s dětmi může být návštěva volně přístupné obory v Jinošově u Náměště nad Oslavou.

- obora je otevřená a volně přístupná od 9 - 17 hod každý den
- kočárky a pejsci na vodítku tam mohou taky

Po cestičkách se můžete procházet mezi staletými duby, modříny a lípami. Tento bývalý zámecký park ukrývá i drobné stavby. Celkem jsou zde 3 altány: jeden je zasvěcen Silvanovi, bohu lesa, druhý Dianě, bohyni lovu, a třetí Apollónovi.

Na okraji obory stojí zámek Schönwald, ten je nyní v soukromém vlastnictví. Schonwald dovolená_na_Vysočině_foto_zámeček

Je zde i rybník, na kterém hnízdí kačeři s kačenami. Zdejší klidné vodní hladiny využívají také volavky a občas tudy prolétává čáp černý.

 

Foto: Dovolená na Vysočině

Chov daňků

Parkový vzhled lesa pomáhají udržovat ostré zuby daňků a danělek, jen tu a tam jim pomohou lidské ruce. Díky tomu se v doupných stromech daří všemožnému ptactvu.

Okruh kouzelným parkem 

Jinošov silvánův_chrámProhlídkový okruh bývalé anglického parku přilehlého zámečku měří asi 2,5 km. Svým uspořádáním s drobnými historickými stavbami může připomínat Lednicko-valtický areál. Nejvzácnějším objektem parku pro svou originalitu a zvláštní určení se stal zcela ojedinělý chrám Apollónův (Apollo Tempel). Z druhé strany obory vede podél zdi cylkotrasa č. 5181 a začíná zde také cesta, která vás provede po Jinošovských studánkách.

Foto: M+M Svatošovi

Kde zaparkovat?

Autem se dá přijet před severní bránu obory, kde je informační tabule a plánek parku. Místo není příliš navštěvované, ale v případě obsazenosti se dá najít parkovací stání u rybníka (asi 100 m odtud směrem do vesnice).

Jinošovská obora mapa detail

Zdroj mapového podkladu: mapy.cz.

Virtuální prohlídku obory najdete na Geotrips.eu.


Blízko města nebo obce:
 Jinošov

V okrese: Třebíč

Nadmořská výška: 442 - 494 m n. m. 

Náročnost pro děti: nízká až střední - stezky v mírně kopcovitém terénu