Telč - Historické centrum (68 km)

telc unescoTelč leží v jihozápadním cípu Moravy, na půli cesty mezi Prahou a Vídní, v okrese Jihlava. Podle pověsti je založení města spojeno s vítězstvím moravského knížete Otty II. nad českým knížetem Břetislavem v roce 1099. 

Pro historickou cenu památek a pro jedinečně dochované náměstí bylo historické centrum města Telče roku 1970 vyhlášeno Městskou památkovou rezervací a v roce 1992 zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Nejdůležitější etapy vývoje města

První písemná zmínka o Telči však pochází až z roku 1315. Významným datem je rok 1339, kdy Telč dostal do vlastnictví Oldřich III. z Hradce z rodu Vítkovců. Jeho rod pak významně přispěl k rozvoji Telče. Vybudoval zdejší hrad a kostel, opevnil město a postavil též gotické domy kolem tržiště.

Největšího rozmachu doznalo město za panování Zachariáše z Hradce ve 2. polovině 16. století. Počátkem 19. století už hrála Telč významnou roli v celém jihozápadním regionu Moravy. Historické jádro města, uzavřené rybníky a branami, si udrželo po celá staletí svou osobitou tvář z časů Zachariáše z Hradce. Předně je to původní královská vodní tvrz z 13. století, založená na křižovatce obchodních cest, která získala spolu s historickým jádrem města svou dnešní podobu díky přestavbě ze 16. století. Rozsáhlý renesanční zámecký komplex pochází z dílny architekta B. Maggiho z Arogna. K zámku ještě přiléhá zajímavě dispozičně řešená zahrada s parkem. Uvnitř zámku jistě každého zaujmou honosné interiéry s jedinečnou výzdobou, dobovým zařízením a cennými sbírkami. Kromě zámku patří mezi nejvýznačnější telčské památky náměstí s unikátním nenarušeným komplexem historických domů v renesančním a barokním stylu. Podloubí a průčelí těchto domů byla v drtivé většině stavěna podle jednotného plánu.

Co si v Telči nenechat ujít

Nejcennějšími památkami jsou renesanční zámecký komplex, renesanční i barokní centrum města a náměstí. Městu se často přezdívá Moravské Benátky, jistě proto, že centrum města obklopují rybníky, které měly v minulosti společně s hradbami, branami a vodními příkopy obrannou funkci.

Rozsáhlý zámecký areál v Telči je dnes oprávněně nazýván perlou moravské renesanční architektury. Překrásné interiéry doplňují unikátně zachované původní exteriéry. Součástí areálu je i francouzská zahrada a rozsáhlý anglický park s oranžerií. Na telčském zámku se natáčely slavné české pohádky jako Pyšná princezna, Jak se budí princezny, Z pekla štěstí a další. 

Více informací získáte na stránkách města Telč