Třebíč - Bazilika sv. Prokopa, židovská čtvrť a židovský hřbitov (41 km)

bazilika sv prokopa trebicTřebíčské památky na seznamu UNESCO jsou unikátní tím, že je jich hned několik na malé ploše a reprezentují unikátní soužití židovské a křesťanské kultury v jednom městě. 

Putování za památkami vás tu přivede do židovské čtvrti a k Bazilice sv. Prokopa, které byly v roce 2003 zapsány na Seznam UNESCO.

 

Bazilika sv. Prokopa

Chrám patří mezi klenoty stavebního umění a svou historií je úzce spjat s benediktinským opatstvím, založeným v roce 1101 přemyslovskými knížaty Oldřichem Brněnským a Litoldem Znojemským.

Opatský chrám, původně zasvěcený Panně Marii, byl budován od 1. poloviny 13. století jako součást benediktinského kláštera, založeného v r. 1101. Bazilika je postavena v románsko-gotickém slohu. Značně utrpěla při obléhání Třebíče uherskými vojsky Matyáše Korvína v roce 1468.

Renovace provedená architektem Kaňkou v letech 1725 – 31, objevení vstupního portálu v roce 1862, restaurace Kamilem Hilbertem v letech 1924 – 35 a propojení hlavní lodi s kryptou v roce 1998 dodaly unikátní památce dnešní tvář.

Židovská čtvrť

trebicÚzemí na levém břehu řeky Jihlavy bylo již od středověku osídleno převážně židovským obyvatelstvem. Postupný nárůst počtu obyvatel na stísněném území, ohraničeném řekou a strmými skalnatými svahy, bez možnosti dalšího plošného rozvoje, dal vzniknout unikátní čtvrti s velice hustou zástavbou, křivolakými uličkami, temnými zákoutími, klenutými průchody, romantickými náměstíčky a dalšími charakteristickými prostory i architektonickými prvky typickými pro židovskou architekturu.

Skutečnými perlami židovské čtvrti jsou dvě synagogy. Přední synagoga na Tichém náměstí slouží dnes jako modlitebna Československé církve husitské, Zadní synagoga na Blahoslavově ulici byla v posledních letech kompletně zrekonstruována a její interiér, zdobený unikátními nástěnnými malbami z počátku 18. století, slouží k pořádání výstav, koncertů a dalších kulturních aktivit. Na ženské galerii je umístěna stálá výstava židovské kultury s řadou cenných předmětů používaných v občanském i náboženském životě zaniklé židovské komunity.

Židovský hřbitov

Židovský hřbitov v Třebíči patří k největším v České republice. Rozkládá se na severní stráni Hrádku na celkové ploše 11 678 m². Lze na něm najít 2 600 náhrobků, z nichž je nejstarší dosud čitelný datován rokem 1631. Pochováno zde bylo asi 11 000 lidí. Pohřebiště vzniklo přibližně 400 metrů od židovské čtvrti.

Více informací se dozvíte na stránkách města Třebíč.