ZÁMEK ROSICE - 20 km

Rosice zámek_foto_Ladislav_NovotnýŽerotínská renesanční perla, místo, kde se již v 17. století dělala evropská politika, konečně prošla zasloušenou zásadní rekonstrukcí. Zámek byl opravdu ve strašném stavu. Za posledních třicet let se však  udělala spousta práce. Zámek je spravený, i když ne v celé šíři.

Hned na nádvoří mohou návštěvníci obdivovat renesanční arkády s alegorickými reliéfy. Areál je tvořen vlastním zámkem, dvěma křídly předzámčí, dvěma nádvořími a krásnou zámeckou zahradou

Zámek je velmi důležitou regionální památkou. Původní gotický hrad přestavěli Žerotínové na renesanční zámek. Moravský zemský hejtman Karel starší ze Žerotína zde měl po dvacet let své hlavní sídlo.

V roce 1607 zde probíhala klíčová jednání (mimo jiné vedená také Karlem st. ze Žerotína) o vzniku Moravsko-rakousko-uherské konfederace pod vedením pozdějšího císaře Matyáše.

Karel starší ze Žerotína byl v předbělohorské době jednou z nejvýznamnějších osobností, vládl v letech 1608 - 1615 celé Moravě z pozice moravského zemského hejtmana, tedy byl něco jako místokrál a žil zde dvacet let.

Rosice zámek_knihovnaV prohlídkové trase, která nabízí 20 krásně a hodnotně vybavených místností, jsou i místnosti s unikátními renesančními a barokními stropy, za nimiž se sjíždí odborníci z celé Evropy. Poslední částí zámeckého okruhu je výstava rosického skla. Vystavena je zde kolekce skla, které se vyrábělo v rosické sklárně až do konce 80. let minulého století.

Velmi zajímavá je zámecká kaple (dnes odsvěcená), její strop je vymalován prostorovou technikou, která vzbuzuje dojem, že nad hlavou máte vysokánskou kupoli.

Šedesátá léta 20. století se na zámku podepsala mimo jiné postavením velkého krytu pro velitelství Civilní obrany pod zámeckou zahradou. Pan kastelán rád připomíná, že Rosice jsou jediným renesančním zámkem, který má svůj protiatomový bunkr. I ten je přístupný k prohlídce.

Rosice zámek_výstava_hračekVe 2. patře zámku se v 9 místnostech nachází stálá výstava hraček, která obsahuje cca 3000 kusů hraček jak současných, tak historických.

V areálu zámku probíhají prohlídky, výstavy, koncerty, svatby, kulturní akce, farmářské trhy, jarmarky, apod. Občerstvení nabízí Malá Kafárna na II. nádvoří zámku.

Zámecká zahrada dostala péči nové paní zahradnice a třeba pro svatby je to ideální místo. Koncem dubna 2022 byl slavnostně "otevřen" revitalizovaný a upravený zámecký park.

 

OTEVÍRACÍ DOBA:
• květen až září: denně 9:00 – 17:00
• duben, říjen: pouze sobota, neděle a svátky 9:00 – 17:00, objednané skupiny po dohodě i v pondělí až pátek
V otevírací době je přístupná Malá Kafárna a výstavy, včetně výstav v zámeckých galeriích.

KONTAKT:
Tel: +420 546 412 891
Web: zamek-rosice.cz

Zdroj: Zámek Rosice a Mikroregion Kahan
Foto: Mikroregion Kahan a Zámek Rosice