Ve znamení smyčců

Dubnový koncert BHP v 2012 se nesl ve znamení smyčců. Houslistky - dvě Ivany - Kovalčíková a Frajtová, sestavily program z děl autorů od nejstarších až po současné. Po Bachovi a Regerovi zazněl Koncert pro dvoje housle, smyčce a basso continuo a moll A.Vivaldiho. Jak je z výčtu nástrojů zřejmé, na toto obsazení by dvě houslistky nestačily."Na pomoc" jim přišli členové Tišnovského komorního orchestru a podle ohlasů publika mělo tohle číslo největší úspěch.

Druhou polovinu koncertu začal Schnittkeho skladbou Moz-Art pro dvoje housle. A my byli tak trochu zaskočeni. Tentokrát bez slovního výkladu ala výchovný koncert, na který jsme si už tak trochu zvykli, bez varování zazněla hudba, na jakou – soudě podle pozdějšího ohlasu – jsme nebyli připraveni. Skladba patří totiž k hudební formě, zvané „polystylismus". Jeho znakem je použití alespoň dvou různých historických stylů hudby. Tak vznikla hudební koláž, tentokrát ze spojení klasicismu (W. A. Mozart) a hudby postmoderní. (Samozřejmě, že jsem se pro vědomosti obrátila na internet. Tam jsem si také poslechla onu skladbu, tentokrát již trochu poučena, a podařilo se mi „vystopovat" Mozartovské melodie, zachumlané do disharmonických mlh postmoderny.) Nebuďme sklíčeni, že jsme nepochopili. Na Googlu jsem se ještě dočetla, že na některém z koncertů si posluchači odmítali připustit, že již skladba začala a chovali se podle toho.

Tak jako se ctiteli klasického realistického výtvarného umění nebude chtít na výstavu umělce – modernisty, tak si i my, posluchači, vyhledáváme, co našemu sluchu a citu lahodí. Na výstavě můžeme díla, která nám nesedí, obejít, na koncertu nikoli. Takže se pochvalme.

Přežili jsme ve zdraví útok moderny a přiznejme si, že to zážitek byl. Takový, že se i zavilým odpůrcům Bohuslava Martinů zdály jeho následující Etudes faciles lépe poslouchatelné. Myslím, že i takové hudební zážitky je nutné občas poznat. Na koncerty chodíme nejen pro zážitky, které očekáváme, ale i pro poučení. Alespoň my, z BHP. Tak nashledanou příště!

Zora Krupičková