Přidávat by bylo nekřesťanské

„Přidávat v této zimě by bylo nekřesťanské," řekl varhaník Martin Jakubíček po závěrečném potlesku třetího koncertu 15. sezóny BHP v úterý 6. prosince 2012 v bítešském kostele sv. Jana Křtitele. Protagonisty byli zpěvák Milan Řihák, violista Karel Plocek a zmíněný varhaník, členové Tria od sv. Jakuba. Na Bítešsku nejsou žádnými nováčky – Martin Jakubíček měl v našem kostele již minimálně dva varhanní recitály, jako trio hráli v Březí i v Heřmanově a Karel Plocek byl do šesti let Bítešák.

 V kostele je zima víc než půl roku, občas si tam mohu zahrát a vím dost dobře, o čem mluvím. O Adventu a Vánocích jsou teplotní zážitky zvláště intenzivní. Připomněl to i Martin Jakubíček, když z kůru chválil violistu Karla Plocka. V kabátu se opravdu na violu sólově hrát nedá, v rukavicích také ne. Navíc mají varhany tu záludnou vlastnost, že v zimě jejich ladění klesne třeba o půltón. A věřte, že muzikanta dokáže docela zmást, když hraje g a slyší fis. Navíc ještě u Plocků očekávali každým dnem, či snad dokonce každou hodinou přírůstek rodiny. Hluboce tedy smekám nejen před violistou Karlem Plockem, ale i před oběma dalšími muzikanty.

Jak to bývá v kostelích obvyklé, Trio koncertovalo bez přestávky. Připravili nám nádherný adventní program počínaje barokními písněmi Adama Michny z Otradovic, F. X. Brixiho, skladeb Albinoniho, Vivaldiho, Bacha přes romantismus až po současné melodie Andrea Bocelliho či E. Drake.

Když si teď koncert rekapituluji, ona taková zima nebyla, přestože teploměr ukazoval osm stupňů. Krásná, upřímná muzika má úžasnou výhřevnost.

Otto Hasoň