Pořád máme rádi jazz!

Když v úterý 6. března 2012 předstoupil pan Mašek před publikum BHP s úvodním slovem k šestému koncertu BHP, zářil jak sluníčko: „Není krásnější pohled do sálu, než na návštěvníky, kteří si hledají volná místa."

Saxofonové kvarteto Bohemia přilákalo totiž i hodně těch, kteří na koncerty BHP běžně nechodí, nebo jen nepravidelně. Hlediště bylo plné.

V programu přijal svou účast – bez přemlouvání a chvíli před začátkem koncertu – pan Jan Beránek. Přednáší na filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Ústavu hudební vědy a na JAMU v Brně. A je především tělem i duší jazzman. Vy dříve narození víte, o čem je řeč, když vám sdělím, že působil v orchestru Jiřího Daneše a hostoval u Gustava Broma.

Úvodem si nás změřil kritickým pohledem a sdělil, že se podle něj dělíme na tři skupiny: na ty, kteří budou odcházet poučeni, ty, kteří budou pobaveni a na ty otrávené.

Před každou ze skladeb kromě svých doplňujících připomínek citoval průvodní slovo, kterým je opatřil sám autor, Vít Fiala. Ten, ač původně právník, zcela propadl hudbě, především jazzu a má za sebou bohatou skladatelskou dráhu. Skládá i scénickou hudbu (film Želary), ale především komponuje v oblasti jazzu. Důkazem toho bylo právě vystoupení Saxofonového kvarteta Bohemia, které předneslo Fialovu History of jazz. Postupně nám soubor představil, za zasvěceného slovního doprovodu pana Beránka, skladby, komponované pro určité období tohoto hudebního fenoménu.. Počáteční slovo každého názvu je I remember ...

A hned v úvodní skladbě I remember Ragtime to saxofonisté „rozbalili"a dali nám vědět, že se ten večer nudit nebudeme. Postupně jsme díky jejich skvělému výkonu „vzpomínali" na blues, dixieland, boogie wogie, na Duke Elingtona, Benny Goodmana,...Glena Millera. U jeho skladby In the Mood

(V náladě) se zastavím. Byla velkým zážitkem pro všechny, kteří ji znají v původním znění. Vít Fiala si pohrál s melodií tak, že v tónině skladby otočil melodii zrcadlově – kapoan (pardon, naopak). A tak nám současně zněla v hlavě Millerova skladba a z pódia současně – no kapoan.

Nemám moc ráda často užívaný výraz „užít si něco", ale tentokrát vám sdělím, že si ten večer publikum opravdu užilo v tom pravém slova smyslu.

Tady budu trochu oponovat panu Beránkovi: Ta třetí třetina – otrávených - se nedostavila. Z koncertu odcházeli pouze poučeni pobavení. A to díky úžasné muzice Saxofonového kvarteta Bohemia, díky panu Beránkovi a samozřejmě i díky panu Maškovi. Že je pozval.

Zora Krupičková