Střední odborná škola Jana Tiraye Velká Bíteš

Historie SOŠ Jana Tiraye

Dne 1. září 1999 bylo slavnostně otevřeno Střední odborné učiliště Jana Tiraye. Tento významný krok podpořil ve městě zachování středního školství, které zde má tradici již od 30. let 20. století. Školní rok 2008/2009 s sebou přinesl velkou změnu v rámci nabídky oborů studia: nový maturitní obor Mechanik seřizovač. S oborem vzdělání zakončeným maturitní zkouškou souvisela potřeba změny názvu školy, a sice na Střední odborná škola Jana Tiraye Velká Bíteš, příspěvková organizace. Škola nese v názvu jméno Jana Tiraye (23. 10. 1858 - 25. 7. 1925), to aby připomínala významného bítešského rodáka, dějepisce, pedagoga a čestného občana města. Vyučoval na zdejší obecné škole, sepsal a vydal dějiny města Velké Bíteše a svými aktivitami přispěl k založení muzejního spolku a bítešského muzea. Kopie busty Jana Tiraye se nachází ve vstupním vestibulu školy.

Vzdělávací koncepce Střední školy Jana Tiraye

Škola se koncepčně zaměřuje na výuku strojírenských a službových oborů. Obsah vzdělávací nabídky je koncipován tak, aby vyučované obory vzdělání odpovídaly potřebám trhu práce v regionu. Škola se zapojuje do různých projektů a mimoškolních aktivit, žáci školy se účastní různorodých odborných exkurzí, výstav, školení a soutěží.

Nabízené obory vzdělání:

  • maturitní obor: Mechanik seřizovač
  • učební obory: Obráběč kovů, Slévač, Kadeřník, Cukrář, Kuchař-číšník, Elektrikář, Krejčí, Prodavač, Zedník

Teoretické vyučování

Žáci všech oborů jsou vzděláváni podle Školního vzdělávacího programu (ŠVP) – dokumentu, který realizuje požadavky rámcového vzdělávacího programu (RVP) pro daný obor vzdělání. Zřizovatel školy, Město Velká Bíteš, ve spolupráci se školou podal návrh na projekt „Modernizace Středního odborného učiliště Jana Tiraye za účelem zkvalitnění výuky ve Velké Bíteši", který byl schválen a v květnu 2010 dokončen. Prostřednictvím tohoto programu vznikly ve škole centrum soustružení a frézování, speciální učebna PC pro výuku na NC strojích, učebna fyziky a chemie, dále učebna jazyků a učebna výpočetní techniky.

Praktické vyučování

Odbornou praxi žáci vykonávají v moderně vybavených učebnách školy pod vedením učitelů odborného výcviku. Svoje dovednosti uplatňují žáci také v praxi na vybraných smluvních pracovištích u podnikatelských subjektů. Významná firma regionu – První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s. - se podílí na propojení teorie s praktickým vyučováním. Zabezpečuje praktickou výuku žáků oborů vzdělání Obráběč kovů a Mechanik seřizovač. V učňovské dílně Střediska praktického vyučování PBS, a. s. se žáci připravují na konvenčních a CNC obráběcích strojích. Jsou pak schopni nejen běžné manipulace se zmíněnými stroji, ale i korekce vytvořených programů.

Středisko praktického vyučování PBS ve spolupráci se Střední odbornou školou Jana Tiraye také iniciovalo projekt „Inovace v rozvoji kompetencí žáků dle potřeb trhu práce". Projekt byl financován z Evropského sociálního fondu a jeho cílem bylo rozšíření znalostí žáků v oblasti CNC programování v řídicím systému Heidenhain.

Kontaktní údaje

Střední odborná škola Jana Tiraye Velká Bíteš, příspěvková organizace
Tyršova 239, 595 01 Velká Bíteš
Tel.: 566 789 511
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.sosbites.cz