POZVÁNKA NA KYTAROVÝ KONCERT

plakat stepan rak02 kopieRaci v Bíteši

Letošní sezónu BHP jsme o hodech zahájili mimořádným koncertem Prague Cello Quartet a koncert to byl vskutku mimořádný! Jako první řádný koncert devatenácté sezóny BHP jsme pro Vás vybrali unikátní kytarový koncertní projekt otce se synem - Rak a Rak. Klasického kytaristu a skladatele Štěpána Raka již v Bíteši uvítáme již popáté. Tentokráte si sebou přiveze svého syna Jana-Matěje Raka.

Štěpán Rak je světový kytarový virtuos, skladatel, profesor pražské Akademie muzických umění. Procestoval se svou kytarou doslova celý svět, když vystoupil v 76 zemích čtyř kontinentů. Jeho osobitý, nezaměnitelný styl hry a splynutí s duchem hudby, kterou interpretuje, přináší posluchačům jedinečný a strhující zážitek. Pětiprstá kytarová technika Štěpána Rak se stala legendou, kterou se jezdí učit muzikanti z celého světa a jeho skladby jsou trvalou součástí repertoáru nejvýznamnějších kytaristů.

Jan-Matěj Rak se již 15 let zabývá hudbou Jaroslava Ježka, kterou si zpracoval pro sólovou kytaru. Výsledkem tohoto úsilí je i CD Ježkovy VWoči. Kromě slavných úprav písní jako např.: Život je jen náhoda či Ezop a brabenec, zazní i Tři strážníci a dokonce Bugatti – step, což je v kytarové literatuře naprosté novum.

V programu „Rak a Rak" zazní úryvky barokní hudby Ivana Jelínka v úpravě pro sólovou kytaru, loutnová hudba dávných mistrů, výběr z celovečerních cyklů Štěpána Raka – např. Chvála čaje, Královská suita a Vůně a naproti tomu zcela unikátní přínos klasické kytarové literatuře – hudba Jaroslava Ježka v podání Jana-Matěje Raka. Uslyšíme skladby, Šaty dělaj člověka, Strejček hlad, Jen ze dne na den a další. V závěru pořadu uslyšíme i společné duo otce a syna. Společný pořad tak dýchá originalitou a skutečným uměním obou umělců.

Srdečně Vás tedy zveme ve úterý 6. října 2015 do kulturního domu. Koncert začíná v 19 hodin. Věřím, že nás čeká příjemný večer a už teď se těším!

Ondřej Sedlák