10.5.2013 Koncert vítězů mezinárodní soutěže Jakuba Pustiny

V kostele Sv. Jana Křtitele ve Velké Bíteši se v pátek 10. května 2013 v 19.30 hodin uskutečnil Koncert vítězů mezinárodní soutěže Jakuba Pustiny. Jedná se o pěveckou soutěž v operním zpěvu pro 35 zemí světa. Soutěž je dvoukolová a probíhá ve Žďáře nad Sázavou. Každý soutěžící se utkal před čtyřčlennou odbornou porotou, kterou tvořil:

Peter Dvorský – tenorista, Irena Sylya – sopranistka a ředitelka Národní opery v Panamě, Rok Rappl - ředitel opery Národního divadla Praha a Elio Orciuolo – italský dirigent.

Letos v této soutěži zvítězil Josef Škarka (bas - Česká republika), na druhém místě Dmitry Logman (tenor – USA) a na třetím místě se umístil Kyutae Hwang (baryton – Jižní Korea). Letošní soutěž skončila vyhlášením vítězů v neděli 5. května 2013, poté měli vítězové každý den koncerty po Vysočině. Ve Velké Bíteši byl koncert závěrečný.

Koncert zahájil krátkým proslovem starosta města Ing. Milan Vlček, který přivítal přítomné. Posléze Jakub Pustina omluvil druhého vítěze Dmitry Logmana z USA, který se pro nemoc nemohl závěrečného koncertu zúčastnit. Na poslední chvíli se tedy trochu improvizovalo. To, ale snad nikomu nevadilo, byl to opravdu nádherný koncert i kulturní zážitek.

Zazněly písně, jako například Ave Maria od Franze Schuberta v podání Jakuba Pustiny, Rusalka – árie Vodníka od Antonína Dvořáka v podání Josefa Škarky nebo Korejská píseň od Kyutae Hwanga. Slyšet jsme mohli i dva duety v podání Kyutae Hwanga a Josefa Škarky, a to árie Giovanniho a Leporella od Wolfganga Amadea Mozarta nebo duet Ricarda a Giorgia od Vincenza Bellini v podání Jakuba Pustiny a Josefa Škarky. Na závěr jsme si měli možnost poslechnout jedinečné česko-korejsko-italské podání známé písně Santa Lucia. Po celou dobu doprovázel na klávesy Richard Pohl.

Závěrem byla účinkujícím předána kytice za příjemný kulturní zážitek. Určitě takový koncert ve Velké Bíteši nebyl poslední. Už teď se můžeme těšit na příští rok, kdy nám zazpívají opět noví vítězové.

Silvie Kotačková, Informační centrum a Klub kultury