DRAHÉ KAMENY MORAVY A SLEZSKA OD RENESANCE PO SECESI

12.2.2018

Obálka knihy2V roce 2017 vyšla v nakladatelství Masarykovy univerzity Brno další pozoruhodná, výpravná kniha autora Ivana Mrázka, a to Drahé kameny Moravy a Slezska od renesance po secesi. Dílo přehledně mapuje duchovní i světské uměleckořemeslné památky: skulptury, nádoby, zbraně, kalichy, relikviáře, monstrance, mozaiky, bohoslužebná roucha, nábytek, šperky a mnohé jiné předměty, uložené v muzeích, galeriích, kostelích, klášterech, zámcích a hradech Moravy a Slezska, ve kterých se, ať již v broušené či přirozené podobě uplatnily přírodní drahé kameny, ale i jejich imitace.

Kniha představuje populárně vědeckou studii doplněnou množstvím barevných, často celostránkových fotografií vysoké kvality (řady renomovaných fotografů, ale i autora). Svou skladbou, obsahem i fotodokumentací se zavděčí jak odborné, tak i široké čtenářské veřejnosti.

Městské muzeum ve Velké Bíteši vás srdečně zve na představení této publikace v podobě přednášky autora knihy RNDr. Ivana Mrázka, která proběhne v úterý 20. února od 17 hodin ve Velkém výstavním sále muzea na Masarykově náměstí 5. Přednáška bude bohatě doplněna promítáním fotografií atraktivních předmětů s drahými kameny. Zvláštní pozornost bude věnována předmětům ze sbírky bítešského muzea – bítešské monstranci a baroknímu kalichu, které v publikaci mají své zastoupení. Zájemci si budou moci zakoupit knihu za zlevněnou cenu.

Ivo Kříž

DRAHÉ KAMENY