VÝSTAVA SEDM KRÁT DESET – tentokrát soch a plastik

29.1.2018

SEDM KRÁT_DESET-2fotoSpolečnost Art Periscope pořádá od 1. do 4. března 2018 ve spolupráci s OÚ Předklášteří další výstavu z cyklu Sedm krát deset, tentokrát věnovanou sochám a plastikám. Organizátorům výstavy se podařilo zajistit přímo hvězdné obsazení vystavujících, a tak tato kulturní akce opět slibuje nevšední zážitky.


Účast přislíbil např. sochař Zdeněk Macháček st., který představuje špičku českého umění v autorově typickém materiálu – ve dřevě. Zdeněk Macháček uspořádal více než třicet samostatných výstav a zúčastnil se přibližně šedesáti kolektivních výstav doma i v zahraničí. Jeho sochy jsou známé ve Švýcarsku, Švédsku, Itálii, Spojených arabských emirátech, Rakousku a jinde.
Dalším skvělým vystavujícím umělcem bude Jaromír Gargulák z Brna, jehož doménou jsou bronzové plastiky. Stal se osobitým tvůrcem střední generace, autorem, který se nesnaží prosazovat skandály či metodou tzv. uměleckých šoků, ale tím, co je výtvarnému umění nejvlastnější – silou myšlenek a estetickou noblesností. Vystavoval v New Yorku, Francii, Belgii, Itálii, Norsku, Slovensku, atd. A mezi jeho největší přátele patří další plánovaný vystavující umělec - kovář Pavel Tasovský z Náměště nad Oslavou. Od roku 1984 se zúčastňuje mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston v Helštýně u Lipníka, kde pravidelně získává ta nejvyšší ocenění. Nejedna jeho skvělá kovová plastika se právem dožaduje uznání svého magického založení. Již loňská účast Mistra Tasovského na výstavě v ovčíně v Předklášteří byla návštěvníky velice ceněna, stejně tak jako všude ve světě, kde Pavel Tasovský vystavuje.
Velkým organizačním úspěchem pořadatelů bude také účast manželů Netíkových z Brna. Martina Netíková nyní spolupracuje a vystavuje se svým manželem Jiřím po celé České republice i v zahraničí. Její tvorba se vyznačuje žensky citlivým pochopením vyjímečností řezbářského materiálu, jemnou poetickou modelací a výborným řemeslným zpracováním. Mistr Jiří Netík je zase znám precizními vypracovanými detaily výrazů obličeje a anatomickými detaily. Vlastní tvůrčí výpověď je zaměřena na duchovní zakotvení člověka žijícího na přelomu tisíciletí do kontextu přírody, vesmíru a historii lidstva. V loňském roce obdržel 3. cenu v prestižní světové soutěži řezbářů v italské Florencii.
Regionálními vystavujícími budou např. Josef Kejda ze Skřinářova, Jiří Ondra a Pavel Bortlík, oba z Tišnova. Řezbář Josef Kejda je znám především jako tvůrce dřevěných figurkových betlémů, na této výstavě však představí svoje dřevěné obrázky – reliéfy. Jiří Ondra je všestranný umělec, který nejenom vytváří kouzelné plastiky ze dřeva, ale také své sny dovede namalovat. Výstavu Sedm krát deset obeslal svými dřevěnými plastikami a soškami. Novou tváří výstav spolku Art Periscope bude Pavel Bortlík, známý svému okolí coby vynikající fotograf. Zřejmě ale rodinné geny (po matce, malířce Věře Bortlíkové a po otci, sochaři a restaurátorovi, Petru Bortlíkovi) fungují a tak se představí jako tvůrce betonových plastik a reliéfů.
Výstava Sedm krát deset soch a plastik se bude v prostorách Obecního úřadu Předklášteří konat od 1. do 4. března 2018, otevřena bude vždy od 9 do 18 hodin. V neděli 4.března bude výstava od 14 hodin završena kulturním programem - moderátorka Bára Kulhánková vyzpovídá přítomné vystavující umělce a všem zahraje posílené kvarteto Tišnovského komorního orchestru. Nenechte si ujít tuto jedinečnou výstavu.

SEDM KRÁT DESET-2