PREZENTACE REGIONU NA ZIMNÍCH VELETRZÍCH CESTOVNÍHO RUCHU

10.3.2017
Veletrhy 2017_Bratislava_2_copyTisková zpráva 1Q 2017

První tři měsíce v roce jsou ve znamení oblíbených veletržních prezentací cestovního ruchu, které dávají jak regionům, tak podnikatelům v oboru možnost představit svou nabídku, novinky a témata na nadcházející převážně letní turistickou sezónu. Destinační společnost Koruna Vysočiny se v rozmezí ledna – března 2017 zúčastnila nebo participovala na 5 zahraničních a 2 domácích veletrzích, a na dalších 3 domácích se ještě prezentovat bude.

10.–15.1.2017 hostil nizozemský Utrecht veletrh Vakantie, který je ve své zemi největším s tématem cestovního ruchu. Na 1 259 vystavovatelů shlédlo přes 120 tis. návštěvníků preferujících nabídky caravaningu a campingu, aktivního outdooru (cyklo, hory, turistika) a architektonických památek. Česká republika je pro holandské návštěvníky oblíbenou destinací, a proto se zde tradičně prezentuje region Bystřicka i s materiály z okolních regionů.
Ve spojení s prezentací České republiky jako partner České centrály cestovního ruchu Czechtourism a Krajské agentury Vysočina Tourism se Koruna Vysočiny prezentovala i na dvou největších veletrzích středoevropských veletrzích 12.-15.1.2017 Ferienmesse Wien a 26. – 29.1.2017 ITB Slovakiatour Bratislava. Na nejvýznamnějším veletrhu cestovního ruchu v Rakousku zaměřeném na dovolenou, cestování a volný čas přivítalo ve dvou halách 850 vystavovatelů během 4 dnů na 150 tis. návštěvníků. Dominantní zájem zejména starší rakouské návštěvnické generace pak byl zejména o český folkór a tradice, a rovněž jejich pozornost poutaly příběhy české historie a míst s nimi spjatých, jako jsou příběhy české šlechty. To největšímu slovenském veletrhu cestovního ruchu spojenému se veletrhem gastronomie Danubius Gastro a výstavou Poľovníctvo a oddych dominovaly tradičně prezentace turistické nabídky slovenských regionů, nenechaly se zahanbit ale ani pro Slováky oblíbené regiony české, které mezi 350 vystavovateli shlédlo na 70 tis. návštěvníků.
Prostřednictvím aktivit Vysočina Tourismu pak dospěly materiály Koruny Vysočiny i na veletrh F.RE.E. Műnchen ve dnech 22.-26.2.2017, který je významný pro cestování, rekreaci a volný čas s poptávkou po příhraničních regionech Česka, a vhodný pro regionální prezentaci. A dále participujeme skrze Czechtourísm a Vysočina Tourism 8.-12.3.2017 na veletrhu ITB Berlín, který je největší a jeden z nejprestižnějších veletrhů cestovního ruchu v Evropě s návštěvností okolo 180 tis. hostů
Jako jeden z hlavních partnerů krajské agentury Vysočina Tourism jsme spolutvořili prezentační stánek Vysočiny na veletrhu Holiday World v Praze ve dnech 16. – 19.2.2017. Prezentace 623 vystavovatelů navštívilo během 4 dnů na 26 tis. návštěvníků, což pro tento největší veletrh cestovního ruchu v České republice představuje nepříjemný pokles zájmu oproti roku předchozímu, a i přes svoji prestiž výrazně zaostává za srovnatelně významnými veletrhy v sousedních zemích. Prezentace Koruny Vysočiny se zde soustředila na představení regionu jako místa zážitků reprezentovaných unikátními památkami a příležitostmi ke sportu i zábavě pro všechny generace. Jako v loňském roce tvořil neodmyslitelnou část pultík s regionální produkcí, zejména výčepem piva z minipivovarů regionu.
S vlastní prezentací regionu Koruny Vysočiny jsme byli jako jediní zástupci z kraje Vysočina na tradičním regionálním veletrhu Dovolená a region ve dnech 3.-5.3.2017 v Ostravě. Veletržní budova na Černé louce u historického centra města přilákala tradičně přes 10 tis. návštěvníků na nabídku převážně regionálních prezentací a malých cestovních kanceláří. I přes větší vzdálenost od Vysočiny, se náš region těší pozornosti a oblibě obyvatel Ostravska, odkud rádi za svou dovolenou do našich čistších končin vyrážejí.
Nabídka regionů východní části Vysočiny uspokojuje tradičně největší návštěvnický zájem o tipy na cyklistiku a výlety nebo dovolenou s dětmi. Pro obě poptávané oblasti můžeme nabídnout širokou škálu možností, která je nyní uceleně představována za všechny regiony dohromady. Pro tento účel byly vydány veletržní mininoviny v češtině (Výletní tipy), němčině (Urlaubstipps) a angličtině (Holiday & Trip Tipps), které prezentovaly vedle 12 vytipovaných TOP turistických cílů Koruny Vysočiny i přehledný celoroční kalendář hlavních akcí v roce 2017, a 4 okruhy turistické nabídky, ve kterých bude návštěvník regionu zcela uspokojen – výlety v přírodě, turistické atraktivity, regionální gastronomie a tipy pro rodiče s dětmi.
Pozornost návštěvníků tradičně přitahuje do regionu památka UNESCO poutní kostel sv. Jana na Zelené Hoře a historický skvost hrad Pernštejn. Příjemně jsou pak překvapeni novinkami v nabídce turistiky, kterou reprezentují např. Muzeum nové generace na Zámku Žďár, rozhledna na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí nebo via ferraty ve Víru v údolí řeky Svratky. Zejména na znovu rostoucí zájem o pěší výlety v přírodě, pro které má náš region exkluzivní podmínky, reaguje Koruna Vysočiny prezentací nabídky tipů na pěší túry a map, které mají regiony zpracovány v přehledných brožurách.
Vedle informací jsme na domácích veletrzích dali možnost návštěvníkům i region ochutnat jednak výčepem piva z nabídky malých regionálních minipivovarů, a také nabídkou prodeje regionálních výrobků.

V Bystřici nad Pernštejnem, 10. 03. 2017

Veletrhy 2017_Wien_1

Veletrhy 2017_Wien_2

Veletrhy 2017_Praha_2

Veletrhy 2017_Praha_1

Veletrhy 2017_Ostrava_1

Veletrhy 2017_Bratislava_2

Veletrhy 2017_Bratislava_3

Veletrhy 2017_Bratislava_1