KOLÁČ PRO HOSPIC VYNESL VE VELKÉ BÍTEŠI 3562 KČ

13.10.2016

IMG 1918„Chceme vás podpořit," znělo ve Velké Bíteši při nákupu koláčů.

Již čtvrtý ročník tradiční akce „Koláč pro hospic" pořádaný Oblastní charitou Žďár nad Sázavou se uskutečnil ve středu 5. října 2016 ve Velké Bíteši.
Od desáté hodiny dopolední byl velkobítešským občanům a návštěvníkům otevřen na Masarykově náměstí stánek, kde pracovnice Oblastní charity nabízely chutné čerstvé koláče. Někteří lidé přicházeli cíleně pro koláč, jiní nakupovali se slovy: „Chceme vás podpořit." Následně pak vhodili do zapečetěné kasičky finanční částku mnohdy přesahující prodejní cenu koláče.

Částka, kterou letos velkobítešská veřejnost přispěla do zapečetěných pokladniček, činila3 562 korun. „Děkujeme, že těžce nemocní a umírající lidé nezůstávají díky vašemu zájmu sami," vzkazuje velkobítešským Marie Miličková, vedoucí Domácí hospicové péče.
Velké poděkování patří také již tradičnímu dárci koláčů, pekárně Enpeka, a.s. Žďár nad Sázavou a Pekařství Řečice, které letos poprvé darovalo koláče na podporu Domácí hospicové péče.
„Srdečné poděkování patří také pracovníkům Městského úřadu ve Velké Bíteši, kteří velmi ochotně pomohli s organizací akce a s velkou vstřícností podpořili její uskutečnění v chladném říjnovém dni," doplňuje Marie Miličková.
Služba Domácí hospicová péče působí nejen na Velkobítešsku, ale v celém okrese Žďár nad Sázavou, kde poskytuje terénní formou péči lidem nevyléčitelně nemocným a umírajícím. Tým pracovníků zahrnující pečovatelky, zdravotní sestry, lékaře paliativní medicíny a lékaře urology, sociálního pracovníka, psychologa a duchovního zajišťuje péči v přirozeném domácím prostředí nemocného.
Kampaň „Koláč pro hospic" se uskutečnila v druhém říjnovém týdnu, kdy se koná Světový den hospiců a paliativní péče (v letošním roce: sobota 8. 10. 2016), jehož smyslem je zlepšení povědomí široké veřejnosti o problematice paliativní péče cíleně zaměřené na potřeby pacientů v pokročilých stádiích nevyléčitelných nemocí. Cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání pacientů, u nichž byla ukončena léčba vedoucí k uzdravení.

Autorka tiskové zprávy: Bc. Gabriela Zítková, sociální pracovnice Domácí hospicové péče